Strah od novog talasa korone širi se među članovima njemačke vlade

Njemačka: Stroža pravila za one koji se vraćaju s odmora

Prvo je portparolka vlade Ulrike Demer najavila da se razmišlja o uvođenju novih mjera ako incidencija i dalje nastavi da raste brzinom kojom trenutno raste, a sada je, kako javljaju njemački mediji, i ministar zdravlja Jens Špan (CDU) najavio pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora

4606 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog rasta broja novih slučajeva, njemačka vlada planira da uvede obavezna testiranja za sve koji se vraćaju s odmora. U zemlju ne bi mogao da uđe niko ko nije vakcinisan, preležao koronu ili ko nema negativan test.

Strah od novog talasa korone širi se među članovima njemačke vlade. Prvo je portparolka vlade Ulrike Demer najavila da se razmišlja o uvođenju novih mjera ako incidencija i dalje nastavi da raste brzinom kojom trenutno raste, a sada je, kako javljaju njemački mediji, i ministar zdravlja Jens Špan (CDU) najavio pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora.

On planira da uvede pravilo prema kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali koronavirus, pri ulasku u Njemačku bili dužni da pokažu potvrdu o negativnom testu. Za sada to važi samo za one koji u Njemačku dolaze avionom. Ovo pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kojem su boravili smatra rizičnim ili ne.

Špan je, inače, u prošlosti u više navrata upravo one koji se vraćaju sa odmora u zemljama jugoistočne Evrope okrivio za širenje zaraze. Trenutno se nijedna zemlja s tog područja ne smatra rizičnom.

Strah od rasta incidencije

Prema informacijama iz krugova vlade, usaglašavanja oko uvođenja tih mjera trenutno se koordiniraju između ministarstava. Navodno se protivi jedino socijaldemokratska ministarka pravosuđa Kristin Lambreht koja uvođenje obaveznog negativnog testa smatra „neprimjerenom mjerom“, s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još uvijek relativno nisku incidenciju u poređenju s prvim kvartalom ove godine. Ona pak istovremeno ugostiteljima u Njemačkoj preporučuje otvaranje restorana samo za one koji su u potpunosti vakcinisani, što je udruženje njemačkih ugostitelja „Dehoga“ već odbacilo.

Trenutno je u Njemačkoj incidencija 14,5 i relativno je niska, ali ona, kako je rekla portparolka vlade Demer raste munjevitom brzinom – u roku od nedjelju dana 75 odsto. Incidencija se do prije samo nekoliki dana u većini njemačkih pokrajina kretala između nule i pet. U nekim pokrajinama, poput najmnogoljudnije Sjeverne Rajne-Vestfalije, ponovo se uvode strože mjere, poput ograničenja broja kupaca u prodavnicama, pravila s maskama u restoranima, a ponovo je, nakon samo par nedjelja rada, zabranjen i rad noćnih klubova i diskoteka . U većim gradovima, poput Hamburga i Berlina, incidencija je u međuvremenu prešla vrijednost od 25.

I vakcinisane testirati

Neki poznati njemački virsuolozi već su pozdravili inicijativu ministra zdravlja Špana o obaveznom testiranju za sve koji se vraćaju sa odmora. Frankfurtski virusolog Martin Štirmer rekao je za javni servis ZDF da oni koji se vraćaju iz inostranstva doprinose povećanju broja zaraza u Njemačkoj. On smatra neodgovornim praksu po kojoj čak i svi oni koji dolaze iz područja visokog rizika nisu obavezni da se testiraju. Štirmer bi međutim obavezu testiranja nakon povratka iz visokorizičnih područja uveo i za one koji su vakcinisani, s obzirom na činjenicu da je dokazano da i vakcinisani mogu da se zaraze delta varijantom koronavirusa.

Njemačka je prije nekoliko dana najpopularniju turističku destinaciju, Španiju, proglasila za područje visokog rizika.

Frankfurtski virusolog je pesimističan i kada je u pitanju sprječavanje novog talasa. „Porast broja novozaraženih dolazi mnogo prije očekivanog“, rekao je Štirmer.

Preporučujemo za Vas