Stotine djece seksualno zlostavljano u domovima u Londonu nekoliko decenija

"Tokom nekoliko decenija djeca u domovima i hraniteljskim porodicama pretrpjela su nivoe okrutnosti i seksualnog zlostavljanja koje je teško razumjeti", rekla je šefica istrage Alekis Džej

8827 pregleda 257 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanska javna istraga o seksualnom zlostavljanju djece saopštila je danas da je nekoliko stotina djece bilo izloženo "teško shvatljivim" nivoima zlostavljanja i zanemarivanja tokom nekoliko decenija.

Nezavisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece je navela da su se socijalni radnici u opštini Lambet u južnom Londonu između šezdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka odnosili prema djeci kao da su "bezvrijedna".

Rečeno je da su zaposleni u opštini južni London "izložili ranjivu djecu" seksualnim prestupnicima koji su se infiltrirali u sirotišta i hraniteljske porodice sa "razornim, doživotnim posljedicama po žrtve".

Kada su se djeca žalila uglavnom im nisu vjerovali.

"Tokom nekoliko decenija djeca u domovima i hraniteljskim porodicama pretrpjela su nivoe okrutnosti i seksualnog zlostavljanja koje je teško razumjeti", rekla je šefica istrage Alekis Džej.

Autori izvještaja koji su prikupili dokaze o silovanju, zlostavljanju i seksualnom zlostavljanju djece, naveli su da je 705 bivših korisnika tri doma prijavilo seksualno i druge vrste zlostavljanja, ali da je za četrdeset godina samo jedan od zaposlenih bio disciplinski kažnjen.

U izvještaju se navodi da su mnogi zaposleni pokazivali "bezosjećajni nemar za ranjivu djecu" iako su bili plaćeni da paze na njih, kao i da je "rasizam evidentan u neprijateljskom i nasilnom postupanju" prema crnačkoj djeci.

Autori izvještaja su pozvali policiju da razmotri da li postoji osnov za pokretanje krivične istrage povodom smrti jednog dječaka, koji se ubio u domu 1977. godine, a prethodno se žalio da ga je zlostavlja jedan stariji zaposleni.

Višegodišnja istraga pokrenuta je poslikje smrti britanskog voditelja Džimija Sevila (Jimmy Savile) 2011. godine, koji je vodio i dječije emisije, kada je desetina osoba prijavilo da ih je zlostavljao.

Istraga je sada usmjerena na propuste u zaštiti djece u više okruženja, uključujući škole koje vode crkve, popravne domove za maloljetnike, a ukupni izvještaj biće objavljen sledeće godine.

Bonus video: