Putin tokom posjete manastiru: Razgovaraću s vođama republike Donjeck i Lugansk

Putin do sada nije direktno razgovarao s dvojicom "predsjednika" samoproklamovanih "republika" - Aleksandrom Zaharčenkom i Igorom Plotnickijem
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2017. 17:16h

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas rekao da će prvi put razgovarati sa dvojicom vođa proruskih separatističkih oblasti na istoku Ukrajine i to o razmjeni zatvorenika.

To je objavljeno poslije zahtjeva ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, koji je jedan od predstavnika Kijeva za pregovore s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Medvedčuk koji se smatra bliskim ruskom predsjedniku, zatražio je od Putina tokom posjete manastiru Vaskrsnuće novog Jerusalima blizu Moskve da interveniše kod separatističkih vođa da razmjena zatvorenika pobunjenika i vlasti u Kijevu bude u formatu "svi za sve".

"Učiniću sve što je u mojoj moći. Razgovaraću s vođama republike Donjeck i Lugansk. Nadam se da će to što predlažete, biti realizovano što brže moguće", rekao je Putin, prenijela je ruska televizija.

Donjeck i Lugansk su samoproklamovane separatističke "republike" na istoku Ukrajine.

Putin do sada nije direktno razgovarao s dvojicom "predsjednika" samoproklamovanih "republika" - Aleksandrom Zaharčenkom i Igorom Plotnickijem.

Po ukrajinskim vlastima, separatisti drže 152 zatvorenika, vojnika ili aktiviste koji su za Kijev. Prema Medvedčuku, Kijev je spreman da preda 306 osoba pobunjenicima.

Posljednja razmjena zatvorenika bila je u septembru 2016. godine, kada su dvojica aktivista za Kijev koje su pobunjenici zarobili, razmijenjena za četvoro separatista.

U Ukrajini od 2014. godine traje rat vladinih i proruskih snaga koje, po navodima Kijeva i Zapada, podržava Rusija, što ona demantuje.

Sporazumi iz Minska potpisani februara 2015, doveli su do više primirja i najvećim dijelom okončali nasilje, ali politički dio sporazuma nije sproveden, za šta dvije sukobljene snage optužuju jedna drugu.

Bonus video: