Miris paljevine i pogled na zgarišta zovu na očuvanje šuma i pošumljavanje

Od Finske na sjeveru do Italije, Grčke i Turske na jugu, Evropom ovoga ljeta haraju veliki požari u kojima nestaju velike šumske površine, najveći prirodni prijatelj ljudima u borbi protiv klimatskih promjena

12362 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaštita i održivo upravljanje šumama ključni su za borbu protiv klimatskih promjena, saopštila je Evropska komisija (EK) u novoj strategiji za šume, ali ostvarenju ciljeva prijete razorni šumski požari uzrokujući ogromne emisije ugljen-dioksida i doprinoseći globalnom zagrijavanju.

Od Finske na sjeveru do Italije, Grčke i Turske na jugu, Evropom ovoga ljeta haraju veliki požari u kojima nestaju velike šumske površine, najveći prirodni prijatelj ljudima u borbi protiv klimatskih promjena.

Evropska komisija je 14. jula predstavila paket od 13 zakonskih predloga "Fit for 55", ključnih za postizanje ugljenične neutralnosti do 2050. godine, cilja zacrtanog u evropskom Zelenom planu.

požari šume
foto: Reuters

Da bi se ostvario, procjenjuje se da će do 2030. trebati smanjiti emisiju gasova staklne bašte za najmanje 55 odsto u odnosu na 1990. Jedna od najjednostavnijih metoda "čišćenja" atmosfere je pošumljavanje, pa se novom strategijom planira sadnja tri milijarde stabala u Evropi do 2030. godine, prenosi agencija Hina.

Predlozi tek treba da prođu kroz Evropski i nacionalne parlamente država članica i očekuje se bitka između industrijskih lobija i Zelenih.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da zakoni nisu dovoljno revolucionarni, a drvna industrija ima vlastite korporativne interese.

požari šume
foto: Reuters

Prije predstavljanja strategije za šume, Evropski parlament je početkom 2021. glasao o nizu izvještaja u kojima predlaže da se sateliti EU-a Copernicus i Galileo koriste za praćenje krčenja šuma i šumskih požara u trećim zemljama.

Poslanici su takođe pozvali Evropsku komisiju da učini više za unapređenje održivog upravljanja šumama u Uniji - zaštita šuma u inostranstvu uklanjanjem iz lanca snabdijevanja onih proizvoda koji doprinose sječi šuma i povećanje ulaganja iz zajedničke poljoprivredne politike u održivo šumarstvo i u istraživanje alternativnih fosilnih goriva.

Jesmo li zakasnili?

Šume pokrivaju 43 odsto kopnenog dijela EU i u njima se nalazi 80 odsto kopnene bioraznolikosti. Ključne su za borbu protiv globalnih klimatskih promjena jer apsorbiraju ugljen-dioksid iz atmosfere, godišnje gotovo devet odsto ukupnih emisija gasova staklene bašte u Uniji.

požari šume
foto: Reuters

Šume su ekološki ekonomski sektor sa potencijalom za stvaranje dodatnih 10 do 16 miliona održivih radnih mjesta širom svijeta, navodi se na stranicama Europskog parlamenta, prenosi Hina.

Ali, šumske površine se smanjuju uslijed intenzivnih suša, poplava i požara čije razmjere traže međunarodni odgovor. Uništavaju ih i nekontrolisana sječa kao i drugi fenomeni koji su posljedica klimatskih promjena - pojave tropskih parazita i drugih štetnih organizama, kao i sve češće razorne oluje, vjetrovi...

požari šume
foto: Reuters

Šume su, uz mora i okeane, najveći proizvođači kiseonika. One pročišćuju vazduh i vodu i zadržavaju vodu u tlu za vrijeme suše. Dom su za više od polovine svih životinja i biljaka na Zemlji i osiguravaju hranu za ljude i životinje.

Učvršćuju zemljino tlo i štite od jakog vjetra i poplava, osiguravaju izmjenu vazduha, a ljeti smanjuju temperature i povećavaju vlažnost vazduha.

Članice EU zajednički su odgovorne za uklanjanje ugljenika iz atmosfere, pa se Uredbom o korišćenju zemljišta, propisuje opšti cilj EU o uklanjanju 310 miliona tona emisija ugljen-dioksida do 2030. putem tzv prirodnih parazita.

požari šume
foto: Reuters

Jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda neutralizacije ugljenika je pošumljavanje. Prosječno odraslo stablo na sebe godišnje veže oko 25 kilograma ugljen-dioksida, a hektar odrasle šume može godišnje da pohrani čak do 50 tona.

Bonus video: