Toplotni talas pogodio Grčku, u nekim mjestima i do 45 stepeni

Meteorolozi za danas i sjutra prognoziraju temperaturu od 40 do 42 stepena na ostrvima, a od 41 do 43 stepena Celzijusa na kopnu. Na Peleponezu i Tesaliji na sjeveru Grčke, biće od 44 do 45 stepeni Celzijusa

2898 pregleda 1 komentar(a)
Atina, Foto: Reuters
Atina, Foto: Reuters

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da je njegovu zemlju ovih dana pogodio najgori toplotni talas od 1987. godine, dok su tamošnji meteorolozi prenijeli da će u nekim područjima biti i do 45 stepeni Celzijusa.

Toplotni talas je počeo u četvrtak, a vrhunac se predviđa danas i sjutra, prema navodima meteorologa.

Sličan toplotni talas dogodio se u julu 1987. godine. Tada je najviše pogodio Atinu i od tog toplotnog talasa umrlo je više od 1.000 ljudi, pretežno zbog nedostatka klima uređaja i zagađenja vazduha.

"Suočavamo se sa najgorim toplotnim talasom od 1987. godine, koji je uzrokovao opterećenje električne mreže", rekao je Micotakis.

Grčki premijer je rekao da vlasti čine sve što je u njihovoj mogućnosti i pozvao građane da "ograniče potrošnju struje".

Meteorolozi za danas i sjutra prognoziraju temperaturu od 40 do 42 stepena na ostrvima, a od 41 do 43 stepena Celzijusa na kopnu. Na Peleponezu i Tesaliji na sjeveru Grčke, biće od 44 do 45 stepeni Celzijusa.

Bonus video: