Zašto EU skuplje plaća nove vakcine?

Cijena porasla pošto su se pojavili dokazi o efikasnosti i pozitivnom uticaju na oporavak ekonomije

25307 pregleda 109 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska unija je pristala da plati premiju za nove porudžbine vakcina protiv kovida-19 jer zahtijeva ispunjenje strožih uslova, kazali su evropski zvaničnici. Cilj bloka je da osigura zalihe nakon problematičnog početka kampanje vakcinacije.

Ta povećana cijena je manja od one koju su SAD pristale da plate za posljednju porudžbinu u julu, piše Rojters.

“Fajnenšl tajms” je u nedjelju objavio da je EU pristala da plati Fajzer/Bajonteku 19,5 eura po dozi na osnovu ugovora potpisanog u maju za do 1,8 milijardi doza. Za dva prvobitna ugovora o nabavci 600 miliona vakcina, cijena je iznosila 15,5 eura po dozi.

Cijena Modernine vakcine porasla ja na 21,5 eura za jednu dozu, objavio je FT, misleći na sporazum o 300 miliona doza. Cijena za prvobitni ugovor o kupovini 160 miliona doza iznosila je 19 dolara.

Poslanica EU Ticijana Begin, članica italijanske vladajuće stranke 5 zvjezdica, kaže da je EU prevarena.

“To je neobjašnjivo,” rekla je.

Modernina cijena je i dalje bliža donjoj granici raspona od 21 do 31 euro, koliko je ta kompanija navela prošle godine, ali su Fajzer i Bajontek prethodno saopštili da će cijene biti niže za ugovore o većoj količini vakcina.

Drugi kažu da postoje dobri razlozi da se plati više i da su se okolnosti uveliko promijenile od postizanja prvih ugovora s farmaceutskim kompanijama prošle godine.

Francuski ministar za evropske poslove Klemon Bon izjavio je da se o vjerovatno povećanim cijenama i dalje pregovara i da su one rezultat strožih klauzula o sojevima, proizvodnji i isporukama.

Jedan evropski zvaničnik upućen u pregovore s proizvođačima vakcina rekao je Rojtersu da je njihova vrijednost porasla pošto su se pojavili dokazi o efikasnosti vakcina i pozitivnom uticaju koje su imale u pomaganju ekonomiji da se oporavi od recesije izazvane pandemijom.

“Nekoliko faktora je igralo ulogu”, rekao je taj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Moć pregovaranja

Ispostavilo se da sve vakcine koje se koriste u Evropi imaju blagotvoran uticaj, ali su se AstraZeneka i Džonson & Džonson suočile s ograničenjima njihove upotrebe u EU zbog zabrinutosti da u rijetkim slučajevima mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

Ta dva proizvođača vakcina takođe su se suočila s problemima u snabdijevanju, što je u slučaju AstraZeneke dovelo do pokretanja sudskog postupka od strane EU.

Osim što je osnažena pregovaračka moć Fajzer/Bajonteka i Moderne, dodatni zahtjevi EU će vjerovatno povećati troškove proizvodnje i isporuke vakcina, navodi Rojters.

Portparol Fajzera nije komentarisao evropske cijene, ali je saopštio da je posljednji ugovor s EU drugačiji od prvobitnih, uključujući uslove proizvodnje i isporuke.

Moderna nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Evropska komisija, koja koordinira pregovore s proizvođačima vakcina zajedno s predstavnicima vlada EU, takođe je odbila da komentariše cijene. Međutim, portparolka EK je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazala da u pregovorima s proizvođačima vakcina, EU uzima u obzir nekoliko elemenata, uključujući proizvodni kapacitet kompanija, rok isporuke i tehnologiju koju koriste.

Poslanici, mediji i neki analitičari kritikovali su ranije ove godine 27-člani blok zato što je premalo platio prve isporuke vakcina protiv kovida-19, govoreći da je to doprinijelo kašnjenju vakcinacije.

“Lako je kritikovati EU zato što plaća premalo i prekasno ili zato što troši previše,” kaže Đovana de Majo iz američke istraživačke grupe Brukings institut.

“Stvarnost je puno komplikovanija, i možda je ispravno dati prioritet pristupu vakcinama nego troškovima s obzirom na tempo kojim se delta soj širi,” dodala je.

Vašington je u julu kupio dodatnih 200 miliona vakcina od Fajzera po cijeni od 20 dolara po dozi. SAD su prvih 300 miliona doza platile po 16,5 eura. Fajzer je saopštio da su cijene u SAD povećane zbog ulaganja potrebnih za proizvodnju, pakovanje i isporuku novih formulacija vakcine, kao i dodatnih troškova proizvodnje manjih pakovanja prilagođenih “pojedinačnim pružaocima usluga, uključujući pedijatre”.

Proizvedeno u EU

Kada je EU u maju postigla treći sporazum s Fajzerom o kupovini 1,8 milijardi doza, Komisija je saopštila da novi ugovor zahtijeva da vakcine budu proizvedene u EU i da se glavni sastojci nabavljaju iz tog regiona, navodi Rojters.

U prvim ugovorima o snabdijevanju, EU je tražila samo da vakcine budu proizvedene u EU, ne i njihove komponente.

Druga velika promjena u odnosu na prvobitne ugovore je pojava novih sojeva i zabrinutost da vakcine možda neće biti efikasne protiv njih.

Zvaničnici EU kažu da vlade mogu odbiti da kupe vakcine koje ne štite od sojeva, dok će se od kompanija očekivati da brzo prilagode svoje proizvode, uz potencijalno veliki trošak.

Bonus video: