Umro sovjetski disident Sergej Kovalev

Hjuman rajts voč je u saopštenju naveo da je Kovalev bio dobro poznat i cijenjen branilac osnovnih prava, uvijek je govorio šta misli i nikad nije pravio kompromise oko svojih principa

3348 pregleda 2 komentar(a)
Kovalev, Foto: Screenshot/Youtube
Kovalev, Foto: Screenshot/Youtube

Poznati borac za ljudska prava Sergej Kovalev, disident koji se borio za demokratske slobode još iz sovjetskih vremena, umro je juče u Rusiji u 92. godini, napisao je njegov sin Ivan na Fejsbuku.

Biofizičar Kovalev bio je dio prvog nezavisnog udruženja za ljudska prava u Sovjetskom Savezu, koautor je jednog poglavlja u ruskom ustavu i služio je kao prvi ombudsman u Rusiji.

Hjuman rajts voč je u saopštenju naveo da je Kovalev bio dobro poznat i cijenjen branilac osnovnih prava, uvijek je govorio šta misli i nikad nije pravio kompromise oko svojih principa.

Rođen je u malom gradu u Ukrajini u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1930. godine.

Dvije godine kasnije porodica mu se presellila u selo kod Moskve.

Diplomirao je na fakultetu za biologiju na univerzitetu u Moskvi 1954. i poslije radio na univerzitetu.

On je 1969. postao dio Inicijative grupe za odbranu ljudskih prava u SSSR-u, prve nezavisne grupe za ljudska prava u zemlji, i na njega je izvršen pritisak da podnese ostavku na univerzitetu.

Od 1971. do 1974. radio je na izdavanju Hronike aktuelnih događaja, gdje su se dokumentovala kršenja ljudskih prava.

Uhapšen je 1974. zbog širenja antisovjestske propagande, a godinu dana kasnije je osuđen na sedam godina zatvora i poslije toga tri godine izgnanstva.

Vratio se aktivizmu kasnih 1980-ih poslije odsluženja kazne i bio je među suosnivačima pres kluba Glasnost koji se kasnije pretvorio u Moskovsku Helsinšku grupu, jednu od najpoznatijih organizacija za ljudska prava u Rusiji.

Tokom 1990-ih Kovalev je bio član ruskog parlamenta, bio je prvi ombudsman za ljudska prava u zemlji i koautor poglavlja ruskog ustava.

On je takođe postao kopredsjedavajući Memorijala, istaknute grupe za ljudska prava u Rusiji.

Od 2006. bio je član ruske liberalne partije Jabloko. B

io je glasni kritičar Kremlja i za vrijeme vladavine Borisa Jeljcina i Vladimira Putina.

Bonus video: