Prvi put u istoriji: Dim iz požara u Sibiru stigao do Sjevernog pola

Sibir je u posljednjih nekoliko godina često zahvaćen požarima, dok ovogodišnja "šteta", prema podacima ruske šumarske agencije, iznosi 14 miliona hektara

15518 pregleda 90 reakcija 4 komentar(a)
Detalj iz Jakutije, Foto: Reuters
Detalj iz Jakutije, Foto: Reuters

Dim iz razornih šumskih požara koji su zahvatili Sibir, prvi put u istoriji, stigao je čak do Sjevernog pola, piše Gardijan, a prenosi Nova.rs.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da su njeni sateliti snimili dimne oblake koji su prešli više od 3.000 kilometara od sibirske oblasti Jakutije do Sjevernog pola.

Nazvala je ovaj događaj "prvi u zabilježenoj istoriji" i dodala da je od 6. avgusta veći dio Rusije prekriven dimom.

Jakutija, najveća sibirska oblast, do nedavno se smatrala najhladnijim područjem u Rusiji.

Regija je sada najteže pogođena šumskim požarima i bilježi rekordne temperature i suše.

Ruski meteorološki institut Rosgidromet izjavio je da situacija u regionu "nastavlja da se pogoršava" i da 3,4 miliona hektara šume gori.

Sibir je u posljednjih nekoliko godina često zahvaćen požarima, dok ovogodišnja "šteta", prema podacima ruske šumarske agencije, iznosi 14 miliona hektara.

Ovaj požar, drugi je najgori u posljednjih 20 godina.

Ekolozi krive vlast koja je donijela zakon da se ne interveniše ukoliko su troškovi gašenja požara veći od nastale štete, ili ako požar ne utiče na naseljena područja.

Tvrde da su razlog ovolikih požara klimatske promjene, ali i nedovoljno finansirana šumarska služba.

Klimatski stručnjaci Ujedinjenih nacija u ponedjeljak su objavili izvještaj koji nedvosmisleno tvrdi da se globalno zagrijavanje odvija mnogo brže nego što se predviđalo i da je čovječanstvo glavni vinovnik.

Bonus video: