Ruski opozicioni aktivisti osuđeni na po više od 10 godina zatvora

Presuda je izrečena u vrijeme kada se opozicija suočava sa pojačanim pritiskom vlasti uoči parlamentarnih izbora u septembru

5573 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pet Rusa koji su bili aktivni u pokretu opozicionara Mihaila Hodorkovskog osuđeni su na po više od deset godina zatvora danas u Pskovu na sjeverozapadu zemlje u slučaju trgovine drogom koji su oni nazvali potpuno namještenim.

Bivša koordinatorka regionalne kancelarije pokreta „Open Raša“ Lija Miluškina osuđena je na deset i po godina zatvora, prema lokalom informacionom sajtu Pskovskaja Gubernija.

Njen suprug, Artjom Miluškin osuđen je na 11 godina zatvora u koloniji sa strogim uslovima.

Početak odsluženja kazne Lije Miluškine pomjeren je za 2024. godinu zbog toga što su im djeca mala.

Presuda je izrečena u vrijeme kada se opozicija suočava sa pojačanim pritiskom vlasti uoči parlamentarnih izbora u septembru.

Par je uhapšen 2019. i optužen za trgovinu drogom na osnovu anonimnih svjedočenja. Oboje su rekli da nisu krivi i rekli da je slučaj politički motivisan i namješten.

Artjom Miluškin je rekao da je prije njihovog hapšenja policija prijetila da će sakriti drogu u njegovim stvarima.

Organizacija „Open Russia“ Hodorkovskog svrstana je 2017. godine u „nepoželjnu“ a poslije toga se sama rasformirala 2019. godine. Zatim je otvorena druga organizacija pod istim imenom koju ministarstvo pravde nikad nije registrovalo. I ta organizacija se sama zatvorila u maju 2021. godine zbog straha od gonjenja njenih članova.

Bivši šef organizacije „Open Russia“ Andrej Pivovarov, uhapšen je u junu i od tada je u zatvoru.

Oligarh Mihail Hodorkovski je uhapšen 2003. i proveo 10 godina u zatvoru. On je pomilovan i stavljen na avion za Njemačku 2013. godine. Živi u Evropi, gdje je osnovao više opozicionih pokreta protiv Vladimira Putina.

Bonus video: