Preminuo Đino Strada, osnivač humanitarne organizacije "Emerdžensi"

Zahvaljujući mreži ljekara i medicinskih sestara dobrovoljaca, Emerdžensi je bio prisutan u 19 zemalja, upravljajući sa 60 bolnica i centrima prve pomoći i pružajući njegu za više od 11 miliona ljudi

3450 pregleda 1 komentar(a)
Strada, Foto: Reuters
Strada, Foto: Reuters

Đino Strada, osnivač i direktor italijanske humanitarne organizacije "Emerdžensi" (Emergency), specijalizovane za hitnu medicinsku pomoć u ratnim zonama, preminuo je u 73. godini, objavila je njegova kćerka Sesilija na Tviteru.

Strada, ugledna ličnost u Italiji zbog svog višedecenijskog rada u humanitarnom sektoru, osnovao je 1994. godine sa suprugom Terezom humanitarnu organizaciju koja gradi bolnice i pruža besplatnu zdravstvenu zaštitu civilima u zonama sukoba.

Sadašnja predsjednica Emerdžensija, Rosela Mićo, rekla je da je šokirana viješću o smrti Strade, koja se dogodila dok je bio na odmoru u Normandiji.

Zahvaljujući mreži ljekara i medicinskih sestara dobrovoljaca, Emerdžensi je bio prisutan u 19 zemalja, upravljajući sa 60 bolnica i centrima prve pomoći i pružajući njegu za više od 11 miliona ljudi, navodi nevladina organizacija.

Ubijeđeni pacifista, Strada je pokrenuo kampanju protiv protivpješadijskih mina, što je dovelo do toga da je Italija zabranila njihovu proizvodnju i upotrebu.

Njegova humanitarna organizacija je pomagala u ratnim zonama, posebno u Iraku, Avganistanu, Ruandi, Sudanu, Jemenu i Centralnoafričkoj Republici.

Bonus video: