uprkos protestima izraela i sad

Duda potpisao: Otežano vraćanje imovine Jevreja koju su oduzeli nacisti ili komunistički režim

"Uvjeren sam da sa mojim potpisom završava epoha pravnog haosa, reprivatizacionih mafija, nesigurnosti miliona Poljaka i nepoštovanja elementarnih prava građana naše zemlje", saopštio je Duda da na izmjene koje je je u julu usvojio Sejm poljskog parlamenta nije stavio veto već potpis

6858 pregleda 1 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters
Duda, Foto: Reuters

Pedsjednik Poljske Andžej Duda potpisao je danas izmjene Zakona o upravnom postupku kojima se otežava ali ne i potpuno onemogućava vraćanje imovine Jevreja koje su tokom Drugog svjetskog rata oduzeli nacisti ili kasnije poslije rata komunistički režim.

Uprkos žestokim protestima Izraela i protestu i apelu SAD da na zakon stavi veto, predsjednik Duda je potpisao izmjene zakona po kojima 30 godina od prvobitne odluke od oduzimanju nije više moguće promijeniti je i vratiti imovinu u upravnom postupku već samo na sudu.

"Uvjeren sam da sa mojim potpisom završava epoha pravnog haosa, reprivatizacionih mafija, nesigurnosti miliona Poljaka i nepoštovanja elementarnih prava građana naše zemlje", saopštio je Duda da na izmjene koje je je u julu usvojio Sejm poljskog parlamenta nije stavio veto već potpis.

Izmjene za koje je konzervativna poljska vlada stranke Pravo i Pravda našla podršku i u redovima opozicije predložene su zbog toga što zahtjevi da se ponište odluke nacističkih ili komunističkih vlasti o oduzimanju nekretnina nisu imali u upravnom postupku rok zastarijevanja i pratile su ih brojne zloupotrebe.

Posebno u Varšavi čitava restituciona mafija advokata tragala je za predratnim vlasnicima zgrada, otkupljivala njihovo pravo na povraćaj za sitan novac, a onda u upravnom postupku dobijala te nekretnine.

Prethodno su prošle godine usvojene izmjene da više ne mogu da se u upravnom postupku vraćaju zgrade sa stanarima ali iako su vlasti obećavale Poljska je do danas jedina u Srednjoj Evropi koja nije donijela generalni zakon o restituciji nepokretnosti.

"Odlučno sam protiv vezivanja tog zakona za Holokaust. Poljska neće dozvoliti da se Holokaust koristi kao instrument za političke ciljeve. Tokom Drugog svjetskog rata poginulo je šest miliona građana Poljske. Skoro svaka poljska porodica izgubila je nekog bliskog, a komunistička nacionalizacija s kraja 1940-ih pogodila je sve građane, bez obzira na narodnost ili vjeroispovijest. Njemački krivci za rat nisu Poljskoj platili nikakvu odštetu", podsjetio je danas poljski predsjednik.

Iako je povraćaj oduzete imovine za Jevreje i dalje moguć, mada znatno otežan pošto moraju da je traže na sudu, a ne u jednostavnom upravnom postupku, iz Izraela i SAD su stigle žestoke osude izmjena zakona.

"Poljski parlament usvojio je zakon koji sprečava vraćanje jevrejske imovine ili odštetu preživjelima iz Holokausta ili njihovim potomcima. To je direktno i bolno kršenje prava žrtava Holokausta. To nije prvi put da Poljaci pokušavaju da negiraju šta se desilo u Poljskoj tokom Holokausta. Nikakav zakon neće promijeniti istoriju. To je sramota koja neće izbrisati zvjerstva Holokausta", poručio je u julu šef izraelske diplomatije Jair Lapid.

Šef američkog Stejt departmenta Entoni Blinken pozvao je kasnije predsjednika Dudu da stavi veto na te izmjene zakona.

"SAD su duboko uznemirene time što je Poljska usvojila zakone koji drastično otežavaju proces restitucije nepravedno zaplijenjene imovine u vrijeme komunističke Poljske. Apelujemo da predsjednik Duda ne potpisuje zakon ili da zatraži ocjenu njegove ustavnosti", kazao je Blinken.

Preporučujemo za Vas