Španija: Požar u centralnom regionu, rekordno visoke temperature od 47,4 stepena Celzijusa

Moguće da je već uništeno rastinje na 5.000 hektara, ocijenio je regionalni zvaničnik

5806 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz mjesta Navalakrus, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz mjesta Navalakrus, Foto: Screenshot/Youtube

Požar je zahvatio danas centralni španski region Avila zbog čega je evakuisano oko 600 ljudi.

To se događa u trenutku kada zemlju pogađa toplotni talas, a vjeruje se da je registrovana rekordna temperatura od 47,4 stepena prema privremenim podacima.

Požar koji je počeo juče ujutro u mestu Navalakrus sjeverozapadno od Madrida, podstakle su vrlo visoke temperature koje pogađaju Španiju od srijede i udari vjetra od više od 70 kilometara na sat, javila je vlada regiona Kastilja i Leon.

Moguće da je već uništeno rastinje na 5.000 hektara, ocijenio je regionalni zvaničnik.

U gašenju požara angažovano je više od 500 pripadnika službi spasavanja uz vazdušnu pomoć.

Stanovnici pet sela blizu Sijere Gredos morali su da napuste domove.

Još jedan manji požar gori u Azuebaru, u regionu Valensije na istoku zemlje, zbog čega su juče evakuisani mještani i uništeno oko 500 hektara vegetacije.

Požari su posljedica jakog toplotnog talasa koji pogađa zemlju od srijede sa nenormalo visokim temperaturama čak i za Španiju u ovoj sezoni.

Apsolutni rekord temperature registrovan u zemlji probijen je u subotu u mjestu Montoro, u provinciji Kordoba u Andaluziji, sa 47,4 stepena Celzijusa, prema nacionalnoj meteorološkoj službi (AEMET).

"To je najviša tepmeratura registrovana u Španiji", rekao je danas portparol te službe dodajući da se radi o privremenim podacima koji će biti potvrđeni narednih dana.

Do sada je najviša temperatura ikada zabilježena u Španiji bila 46,9 stepeni Celzijusa, 13. jula 2017. godine na aerodromu u Kordobi.

Ista temperatura zabilježena je u subotu na istom mjestu.

Toplotni talas nastavlja se danas u Španiji sa temperaturama iznad 45 stepeni na velikom dijelu teritorije.

Jedanaest od 17 regiona u zemlji su tako pod maksimalnim stepenom uzbune, ili jako visokim stepenom uzbune zbog vrućine.

Te visoke temperature van normalnih sezonskih temperatura su posljedica dolaska mase vrlo toplog vazduha iz Sjeverne Afrike, uz jaku izloženost sunca, prema meteorološkoj agenciji.

Bonus video: