UniCredit preuzima najstariju italijansku banku

Evropski regulatori procijenili su da banka ne bi mogla preživjeti ozbiljnu recesiju, koja bi lako "pojela" sav kapital koji posjeduje

1671 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najstariju banku na svijetu sa sjedištem u Italiji, Monte dei Paschi di Siena, osnovanu 1472. godine bi, nakon loših rezultata postignutih na testu otpora, mogla preuzeti UniCredit Bank, piše The New York Times.

Evropski regulatori procijenili su da banka ne bi mogla preživjeti ozbiljnu recesiju, koja bi lako "pojela" sav kapital koji posjeduje, prenosi SEEbiz.

Prošlog mjeseca Monte dei Paschi di Siena dobio je još jedno priznanje, najslabijeg evropskog zajmodavca, jer se pokazao kao najgori među svim ostalim koje su provjerili evropski regulatori. Može se primijetiti da bi ovo moglo biti posljednje mračno poglavlje, nakon duge borbe s brojnim problemima.

Stoga se mandat Monte dei Paschija, dug pet i po vijekova, bliži kraju. Uz podršku koja dolazi iz službenog Rima, očekuje se da će najstarija banka na svijetu, italijanska UniCredit, preuzeti vlast. Prošlog mjeseca je objavila da pregovara o kupovini Monte dei Paschi pod uslovom da vlada zadrži sve svoje loše kredite.

Naziv Monte dei Paschi vjerovatno će nastaviti da postoji kao robna marka u poslovnicama banaka u centralnoj Italiji, pa korisnici vjerovatno neće primijetiti veliku razliku, barem ne na "prvu loptu". Međutim, ono više neće biti nezavisno, niti će se zbog stečaja podsjetiti na pravi način da su italijanski trgovci tokom renesanse zapravo izmislili osnove modernog bankarstva.

Problemi na koje je Monte dei Paschi naišao takođe izazivaju poteškoće za italijanskog premijera Maria Draghija, bivšeg predsjednika Evropske centralne banke (ECB), koji pokušava reformisati Italiju, članicu EU koja stalno zaostaje za ostatkom eurozone.

Bonus video: