Mogerini: Najjači uticaj na Zapadnom Balkanu ima EU

Mogerini je, poslije sastanka Savjeta ministara spoljnih poslova EU, podsjetila da je pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove ljetos uspostavljen tim koji je zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regiona
3 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2017. 18:36h

Evropska unija (EU) ima najjači uticaj u regionu Zapadnog Balkana, smatra šefica EU diplomatije, Federika Mogerini.

”Nisam zabrinuta za uticaj ili prisustvo bilo kog od partnera koje zemlje regiona imaju, jer sam se uvjerila, više puta, i tokom prošle godine, kada su zemlje bile suočene sa ''komplikovanim izbornim ciklusima'' da, kada je EU prisutna sa svom svojom snagom i usaglašena, onda nema drugog partnera koji ima jači uticaj od EU u regionu”, odgovorila je Mogerini na pitanje Tanjuga o tome da li je zabrinuta po pitanju uticaja ruske propagande u Srbiji i regionu.

Mogerini je, poslije sastanka Savjeta ministara spoljnih poslova EU, podsjetila da je pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove ljetos uspostavljen tim koji je zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regiona.

Ona je kazala da je još rano za procjenu rezultata rada StratKom Zapadni Balkan, i naglasila da je politika prema regionu jedna od oblasti na kojoj se najviše radi u EU.

Možete da imate najbolji tehnički tim, koji se bavi strateškim komunikacijama, ali, ako nemate pravu politiku, nemate oko čega da šaljete informacije. Na Zapadnom Balkanu imamo jaku EU politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciju”, objasnila je Mogerini.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU ocjenjuje da se komunikacija EU sa Zapadnim Balkanom popravila zbog činjenice da je Brisel jasan kada kaže da je budućnost regiona u EU.

”Mi želimo i potrebno je da Zapadni Balkan sarađuje kao region i ima jasno usmjerenje ka EU. Svaka od šest zemalja regiona ima svoje specifičnosti, faze i korake na kojima se nalazi, ali zajednički je jasan osećaj pravca u kome region ide”, naglašava Mogerini.

Bonus video: