Pudždemon: Nezavisnost nije jedino rješenje za Kataloniju

U redovima katalonskih političara je došlo do uočljivog komešanja i promjene stavova imajući u vidu izbore u Kataloniji 21. decembra, koje je vanrednim mjerama zakazala španska centralna vlada
3 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2017. 18:24h

Smenjeni premijer katalonske vlade Karles Pudždemon je izjavio belgijskom listu Soar da je za izlaz iz katalonske krize "moguće i drugačije rješenje osim nezavisnosti" i naveo da je on "oduvijek za dogovor".

U redovima katalonskih političara je došlo do uočljivog komešanja i promjene stavova imajući u vidu izbore u Kataloniji 21. decembra, koje je vanrednim mjerama zakazala španska centralna vlada, pa je tako predsjednica katalonskog parlamenta Karmen Forkadelj istakla da prihvata te mjere i izbore, a gradonačelnica Barselone Ada Kolau izjavila da nije pristalica nezavisnosti.

Pudždemon, čiju izjavu s vidnom pažnjom prenose i mediji u Evropskoj uniji, Španiji i Kataloniji, je krivicu za katalonsku krizu nastojao da svali na centralne vlasti u Madridu i posebno naglasio da je uzrok za to bilo "stavljanje van snage široke autonomije koju su 2010. usvojili", kako on navodi i španski i katalonski parlament.

Odlukom španskih vlasti, zbog kršenja ustava smijenjeni predsjednik katalonske vlade je Soaru rekao da je 2010. "od 135 članova katalonskog parlamenta samo 14 njih bilo za nezavisnost, a sad ih je 72".

Pudždemon, za kojim su španske vlasti raspisale "evropsku potjernicu", je ponovo tvrdio da su vladajuća stranka desnice Partido popular i njeni lideri i španski premijeri Marijano Rahoj i, prethodno, Hose Marija Asnar, glavni krivci za sukob s Katalonijom.

Činjenica je da i glavna opoziciona socijalistička stranka PSOE odbacuje protivustavni pokušaj proglašavanje nezavisnosti Katalonije, gdje se masovnim uličnim demonstracijama i polovina stanovništva izjasnila protiv jednostranog otcjepljenja, a za širu autonomiju te pokrajine.

Pudždemon, koji je izbjegao u Belgiju zajedno s petoro smijenjenih ministara svoje vlade i navodi da oni djeluju kao "vlada u izbeglištvu", više ne istrajava na nezavisnosti i podvlači da je drugačiji ishod osim samostalnosti "uvijek moguć" i, kako kaže, "ja sam trideset godina radio na tome da se izdejstvuje drugi oblik povezanosti Katalonije u Španiji".

Španski premijer Rahoj je juče prvi put od izbijanja katalonske krize došao u Barselonu i prilikom isticanja kandidata njegove stranke Partido popular za izbore 21. decembra izjavio da želi da "Kataloniju povrati demokratiji".

Rahoj je naglasio da centralne vlasti u Madridu nisu imale drugog izbora već da primijene ustavne mjere i spriječe nezakonito proglašavanje nezavisnosti Katalonije kao pokušaj gaženja teritorijalne cjelovitosti Španije, kao što bi to, rekao je, učinili i Njemačka i Francuska i svaka druga članica EU u takvoj situaciji.

Španski premijer je istakao da su izbori najbolji put da se dođe do dogovora o položaju Katalonije u okviru Španije i posebno pozvao kompanije i banke, kojih je preko dvije hiljade napustilo Kataloniju zbog krize, da ne napuštaju tu pokrajinu i ekonomski je dalje ne slabe.

Bonus video: