"ITA može poletjeti": Italija i službeno dobila novu avio-kompaniju

Očekuje se da ITA započne s flotom od 52 aviona, a očekuje se da će se taj broj povećati na 78 do naredne godine, odnosno na 105 do 2025. godine

7205 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi avio-prevoznik Italia Trasporto Aereo (ITA) u petak je od italijanskih vlasti dobio dozvolu za let.

Riječ je o manjem nasljedniku italijanskog avio-prevoznika Alitalia, prenosi SEEbiz.

Prema italijanskom Ministarstvu ekonomij, ITA će biti u potpunosti operativna od 15. oktobra, a prodaja karata već može da počne.

ITA je u petak dobila od talijanske agencije za civilno zrakoplovstvo (ENAC) sertifikat operatora vazdušnog saobraćaja i dozvolu za obavljanje avio prevoza.

"ITA može poletjeti", rekao je predsjednik ENAC-a, Pierluigi Di Palma.

Italijanska Vlada s Evropskom komisijom još raspravlja o detaljima pokretanja nove kompanije.

Prvi letovi novog avio-prevoznika na rasporedu su od sredine oktobra. Očekuje se da ITA započne s flotom od 52 aviona, a očekuje se da će se taj broj povećati na 78 do naredne godine, odnosno na 105 do 2025. godine.

Očekuje se da će broj zaposlenih ove godine dostići 2,75 hiljada do 2,95 hiljada, a očekuje se da će se broj povećati na 5,7 hiljada do 2025. godine.

Italijanska Vlada očekuje crvene brojke na početku rada, ali i da će nova kompanija probiti granicu profitabilnosti u trećem tromjesečju 2023. Njena glavna baza biće rimski aerodrom Fiumicino i milanski Linate.

U početku se očekuje povezivanje 45 odredišta na 61 ruti, a do 2025. taj broj će se popeti na 74 odredišta i 89 prevoznika. U ovogodišnjoj zimskoj sezoni očekuje se da će ITA letjeti na dužim linijama za Njujork iz Rima i Milana, te za Tokio, Boston i Miami iz Rima. Novi letovi za Sao Paulo, Buenos Aires, Vašington i Los Angeles najavljeni su za narednu ljetnu sezonu.

Nakon godina velikih poslovnih problema za Alitaliju i neuspješnih pokušaja privatizacije, italijanska Vlada je odlučila da ugasi kompaniju i pokrene novu.

Evropska komisija provjerava da li je cijeli postupak u skladu s europskim pravom, posebno pravilima o državnoj pomoći.

Bonus video: