EU upozorila talibane da ne priznaje njihovu vlast u Avganistanu

"Imamo operativne kontakte sa talibanima u ovom kriznom trenutku, jer treba da razgovaramo u ovim teškim vremenima o tome kako da obezbijedimo dolazak do aerodroma ljudima u Kabulu"

11841 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) je danas upozorila talibane da razgovori koje vodi sa njima radi evakuacije što većeg broja Avganistanaca iz Kabula ne znače da je Brisel spreman da prizna novi talibanski režim u toj zemlji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Madridu da EU ne priznaje vlast talibana, koji su prošle nedjelje nasilno preuzeli vlast nad gotovo čitavim Avganistanom, i da sa njima nema bilo kakav politički, već samo operativni kontakt.

Ti operativni kontakti usmjereni su na spasavanje ljudskih života, odnosno na obezbjeđivanje evakuacije što većeg broja Avganistanaca, kazala je Ursula fon der Lajen tokom posjete prihvatnom centru za osobe evakuisane iz Avganistana.

"Imamo operativne kontakte sa talibanima u ovom kriznom trenutku, jer treba da razgovaramo u ovim teškim vremenima o tome kako da obezbijedimo dolazak do aerodroma ljudima u Kabulu. Ali to je potpuno odvojeno od političkih razgovora. Ne vodimo političke razgovore sa talibanima i ne priznajemo talibane", navela je ona.

SAD i druge članice NATO-a žele da pomognu Avganistancima koji su radili za njihove snage, a sada se plaše odmazde talibana, zbog čega se ne usuđuju da krenu prema aerodromu.

Ursula fon der Lajen je rekla da je EU u kontaktu sa američkim i NATO zvaničnicima tim povodom, ali i da "radi na terenu" u Kabulu.

"Veoma je teška situacija i mijenja se iz minuta u minut, ali intenzivno radimo kako bismo izvukli najviše što možemo", dodala je predsjednica Evropske komisije.

Bonus video: