Zeman: NATO da prestane da bude servisna organizacija SAD, Rusija ne može biti neprijatelj

Predsjednik Zeman predložio je kolektivno rukovođenje zapadnim vojnim savezom, reformu koju teško mogu da sprovedu SAD pošto su, po ocjeni češkog predsjednika, izgubile prestiž u svijetu, ali je kazao da bi to bilo moguće ako bi se više članica NATO dogovorilo i ako bi preduzele zajedničku incijativu

12223 pregleda 117 reakcija 11 komentar(a)
Zeman, Foto: Reuters
Zeman, Foto: Reuters

Predsjednik Češke Miloš Zeman zatražio je danas da se nakon fijaska misije i povlačenja iz Avganistana temeljno reformiše NATO, da prestane da bude, kako je rekao, samo servisna organizacija SAD i da zapadni vojni savez definiše svog neprijatelja, što ne može, po njegovom uvjerenju, biti Rusija.

Za haos nakon odluke o povlačenja multinacionalne koalicije na čelu sa SAD iz misije u Avganistanu češki predsjednik u video intervjuu češkom tabloidu Blesk optužio je danas prethodnog i sadašnjeg predsjednika SAD, Donalda Trampa i Džoa Bajdena, koji su bili, kako je rekao, nedovoljno hrabri, ali i predstavnike ostalih članica NATO, koji su kukavički ćutali i samo klimali glavom na oba samita gdje se razmatralo povlačenje.

"Dva američka predsjednika su naredila, nije bilo rasprave. Ukoliko se radilo o nekoordinisanoj američkoj akciji, na mjestu je pitanje da li je nakon ovog debakla potrebna reforma NATO. NATO teba da prestane da bude servisna organizacija SAD kakva je danas, što se pokazalo u Avganistanu", rekao je Zeman.

Predsjednik Zeman predložio je kolektivno rukovođenje zapadnim vojnim savezom, reformu koju teško mogu da sprovedu SAD pošto su, po ocjeni češkog predsjednika, izgubile prestiž u svijetu, ali je kazao da bi to bilo moguće ako bi se više članica NATO dogovorilo i ako bi preduzele zajedničku incijativu.

"Kao svaka vojna organizacija NATO treba da definiše svog neprijatelja. Slažem se sa stavom francuskog predsjednika Makrona da Rusija nije neprijatelj. Neprijatelj je među teroristima", rekao je Zeman.

Po ocjeni češkog predsjednika sadašnjih dramatičnih scena na aerodromu u Kabulu ne bi bilo da su ostale članice odlučile da ostanu u Avganistanu nakon povlačenja vojnika SAD, a da se ništa ne bi riješilo kada bi Češka odlučila da evakuiše još avganistanskih civila.

"Da nismo bili kukavice onda ni na kakvom kabulskom aerodromu ne bi čekali nikakvi civili. Treba tražiti primarni razlog odlaska. Primarni razlog su dvojica američkih predsjednika", kazao je Zeman.

Zeman založio se da Češka sada kad nema više misije u Avganistanu još smanji izdvajanja za odbranu iako nikada nije dostigla dva odsto BDP-a na koje su se obavezale zemje članice i prošle godine je izdvajala svega 1,3 odsto.

Češki predsjednik ocijenio je da je za razliku od Češke u redu da sa Talibanima imaju kontakte Rusija i Kina jer su one velike sile i vode realnu politiku.

"Talibani su teroristička diktatura i ponavljam šta sam rekao 2001. godine - sa teroristima se ne pregovara, protiv terorista se ratuje. Kada nam Taliban demonstrira neki novi teroristički napad valjda će povjerovati i ostali", rekao je Zeman češkom tabloidu Blesk.

Bonus video: