Ko će naslijediti Angelu Merkel: Pad konzervativaca i Zelenih, uspon socijaldemokrata u Njemačkoj

O liderki Zelenih Analeni Berbok prije četiri mjeseca se govorilo kao o mogućoj kancelarki, ali su sada njene šanse da predvodi vladu narušene dotjerivanjem biografije i planovima da znatno oporezuje letove na kratke destinacije, ističe Tajms

5396 pregleda 0 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Na nešto više od mjesec dana do izbora u Njemačkoj, konzervativci i Zeleni, koji su donedavno viđeni kao budući koalicioni partneri, u anketama bilježe pad podrške, dok su socijaldemokrate u usponu predvođeni Olafom Šolcom, koji je i najpopularniji među kandidatima za nasljednika dugogodišnje kancelarke Angele Merkel, prenio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenu svjetskih medija.

O liderki Zelenih Analeni Berbok prije četiri mjeseca se govorilo kao o mogućoj kancelarki, ali su sada njene šanse da predvodi vladu narušene dotjerivanjem biografije i planovima da znatno oporezuje letove na kratke destinacije, ističe Tajms.

Prije nešto manje od četiri mjeseca, Zeleni, koji nikada ranije nisu bili nadomak dominacije njemačkom politikom, bili su poravnati s Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel (CDU) i njenom bavarskom sestrinskom strankom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU).

Uz to je Berbok, piše britanski list, naišla na mek prijem u njemačkim medijima, a glavni rival je bio neinspirativni lider CDU-a Armin Lašet koji je djelovao kao da se može pobijediti.

Zeleni su zračili optimizmom, dok se po Berlinu spekulisalo o mogućnosti zelene kancelarke i moćnim ministrima koje bi njena stranka mogla dobiti poslije izbora 26. septembra.

Sada je taj polet skoro u potpunosti iščezao, pošto su Zeleni na trećem mjestu u anketama, iza CDU-a, ali i Socijaldemokratske partije (SPD) koja je djelovala istrošeno.

Više se ne priča o pobjedi Zelenih na izborima, već samo o jačanju pozicije stranke u pregovorima o koaliciji koji će uslijediti poslije izbora.

Zeleni su, ukazuje Tajms, suočeni s više problema – od trivijalnih poput pripisivanja modela njemačke socijalne tržišne ekonomije pogrešnoj stranci, do dotjerivanja biografije i dozvole da se djelovi knjige objavljene pod njenim imenom uzmu iz drugih izvora bez citiranja originala.

Takođe se našla na udaru kada je obećala da će podići cijene goriva i povećanjem poreza primorati ukidanje kratkih letova.

Dvoje vodećih kandidata da naslijede Angelu Merkel na čelu vlade zabilježili su pad u rejtinzima pošto je otkriveno da u njihovim knjigama ima prepisanih djelova, piše Volstrit džurnal.

Njemačka kancelarka Merkel već je izgubila troje ministara, od kojih je jedna bila viđena za buduću šeficu vlade, pošto je otkriveno da su prepisali djelove svojih doktorskih teza, i svo troje je potom izgubilo akademske titule, ističe Volstrit džurnal.

U junu je austrijski akademik i lovac na plagijate Stefan Veber izvijestio o necitiranim pozajmicama u knjizi "Sada" Analene Berbok, poslije čega je popularnost i nje i njene stranke opala.

Berbok je rekla da je pogriješila, dok je njen izdavač rekao da će u novo izdanje unijeti izvore.

Potom je Martin Hajdingsfelder, još jedan lovac na plagijate, rekao da knjiga Lašeta iz 2009. sadrži djelove iskopirane od drugih autora bez navođenja.

Lašet, koji je rekao da žali zbog izostavljanja izvora, takođe je doživio pad u anketama.

Njemačke socijaldemokrate s lijevog centra prestigle su Zelene i smanjuju jaz s konzervativcima kancelarke Merkel manje od šest nedjelja prije saveznih izbora, ukazuje Rojters na rezultate ispitivanja javnog mnjenja objavljene 18. avgusta.

Podrška konzervativnom bloku na čelu s Lašetom, koji se smatrao favoritom da naslijedi Merkel na čelu vlade poslije izbora 26. septembra, opada od kraja juna, kada je imao 28 do 30 odsto.

Posljednja anketa instituta Forsa stavila je konzervativce na 23 odsto, na koliko su bili i prije nedjelju dana, dok su socijaldemokrate porasle za dva poena na 21 odsto.

Zeleni su oslabili za jedan poen na 19 odsto. Razlika između CDU i SPD najmanja je od marta 2017. godine i otvara različite mogućnosti koalicije, ističe Rojters uz ocjenu da najvjerovatniji scenario do prije nekoliko nedjelja za buduću vladu, savez Zelenih i konzervativaca, sada djeluje manje izgledan.

Rejting Lašeta opao je pošto je viđen kako se smije tokom posjete gradu pogođenom poplavama, poslije čega je morao da se izvini.

S druge strane, ukazuje Rojters, glasači uveliko vide Šolca, vicepremijera i ministra finansija u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, kao pouzdanog – oko 29 odsto ispitanika je u anketi Forsa kazalo da bi podržalo Šolca da mogu direktno da glasaju za kancelara.

Lašet zaostaje oko 17 bodova, dok je Berbok na 15 odsto.

Blok CDU-CSU pao je na rekordno najniži nivo u nedjeljnom ispitivanju, dok su socijaldemokrate porasle na skoro četvorogodišnji maksimum, ističe Blumberg povodom ankete Insa urađene za list Bild am zontag.

Uzlet socijaldemokrata, takođe ukazuje Blumberg, podupire njihov kandidat za kancelara koji je najpopularniji među pretendentima za nasljednika Angele Merkel.

Prema anketi Insa rađenoj između 16. i 20. avgusta, podrška CDU-CSU pala je za tri na 22 odsto, čime su izjednačeni sa socijaldemokratama koje su dobile dva odsto u odnosu na prethodnu nedjelju.

Rast od jedan odsto su zabilježili liberali iz Stranke slobodne demokrate na 13 odsto, dok su Zeleni pali za jedan na 17 odsto.

Sa svim ispitivanjima javnog mnjenja koja ukazuju na mogućnost da konzervativci izgube vlast, Merkel se u subotu uključila u kampanju i pozvala svoju stranku da stane iza Lašeta, čija se kampanja takođe suočava s kritikama unutar bloka CDU-CSU.

Bonus video: