Izbjeglice zarobljene na granici: Poljska i baltičke zemlje im ne daju da uđu, Bjelorusija ih ne prima natrag

Umjesto da ih primi Poljska je poslala u nedjelju Bjelorusiji zvaničnu notu u kojoj nudi humanitarnu pomoć tim izbjeglicama i traži dozvolu da poljski humanitarni konvoj uđe u Bjelorusiju i dođe do izbjeglica koje su se našle zarobljene između dva kordona - poljske i bjeloruske granične straže i vojske

6883 pregleda 2 komentar(a)
Detalj u blizini granice Bjelorusije i Poljske u blizini mjesta Usnaž Gurni, Foto: Reuters
Detalj u blizini granice Bjelorusije i Poljske u blizini mjesta Usnaž Gurni, Foto: Reuters

Premijeri Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije pozvali su danas predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da prestane da destabilizuje svoje susjede ciljanim jačanjem priliva izbjeglica preko Bjelorusije na granice Evropske unije (EU), koje Poljska i baltičke zemlje sprečavaju da uđu, a Bjelorusija ih ne prima natrag.

Poslije video konferencije četvoro premijera u subotu, danas su predsjednici vlada ta četiri susjeda Bjelorusije objavili saopštenje u kome optužuju Bjelorusiju da planski i sistematski organizuje i izaziva izbjegličku krizu na granicama njihovih zemalja, koje su i spoljne granice EU.

"Zloupotreba migranata s ciljem da se destabilizuju susjedne zemlje predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i kvalifikuje se kao hibridni napad protiv Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske, a samim tim i protiv cijele EU", stoji u saopštenju premijera koje danas citiraju poljski mediji.

Na EU su premijeri apelovali da iskoristi ovu krizu i ponovo promisli kako da brani spoljašnje granice Unije i da blokira nove trase nelegalne migracije onoliko brzo koliko je to moguće.

Ujedinjenima nacijama, prije svega visokom komesaru UN za izbjeglice i Savjetu bezbjednosti, premijeri Poljske i baltičkih zemalja obratili su se sa zahtjevom da hitno natjeraju Bjelorusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i da na osnovu važećih ugovora o readmisiji počne ponovo da prima migrante koji nisu pušteni u EU a dolaze u EU iz Bjelorusije.

Poljska je prije nekoliko dana dovela vojsku na granicu sa Bjelorusijom da pomaže Graničnoj straži, postavlja na zelenoj granici novi plot od bodljikave žice, promijenila je režim na toj granici i privremeno suspendovala prekogranični saobraćaj na nekoliko graničnih prelaza.

Poljske vlasti istovremeno ne puštaju danima poljske aktiviste iz humanitarnih organizacija, poslanike i senatore opozicije i advokate, koji bi mogli da u ime izbjeglica na granici podnesu zahtjev za azil u Poljskoj, da pomognu grupi od tridesetak izbjeglica koji su već 15 dana zarobljeni na granici kod poljskog mjesta Usnaž Gurni sa bjeloruske strane.

Umjesto da ih primi Poljska je poslala u nedjelju Bjelorusiji zvaničnu notu u kojoj nudi humanitarnu pomoć tim izbjeglicama i traži dozvolu da poljski humanitarni konvoj uđe u Bjelorusiju i dođe do izbjeglica koje su se našle zarobljene između dva kordona - poljske i bjeloruske granične straže i vojske.

"Lopta je na strani Bjelorusije. Ako tim ljudima treba pomoć mi smo spremni da pomognemo Bjelorusiji jer oni su na njenoj teritoriji legalno", kazao je danas pomoćnik šefa poljske diplomatije Marćin Pšidač.

Poljske aktiviste iz fondacije Spas koji pokušavaju danima da pomognu toj grupi izbjeglica mahom iz Avganistana, Pšidač je upozorio da je granica sa Bjelorusijom spoljašnja granica EU i da ne mogu kao što je to moguće na granicama sa Češkom ili Njemačkom da je slobodno prelaze i doturaju izbjeglicama koje logoruju na granici humanitarnu pomoć.

Poljski ombudsman Marćin Vjoncek poslao je, međutim, danas pismo poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom u kome ga je upozorio da to što poljska Granična straža i vojska sprečavaju izbeglice koje su se našle zarobljene između dvije granice kod Usnaža Gurnog da podnesu zahtjev za azil predstavlja kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava od strane Poljske.

"Svaka osoba koja se pojavi na granici i saopšti da namjerava da pređe granicu i zatraži azil mora da bude puštena u Poljsku bez obzira na to da li je prisustvo stranaca na granici posljedica namjenske politike bjeloruskih vlasti", upozorio je poljski ombudsman.

Premijer Moravjecki ranije je kazao da ne bi ni bio problem da se u Poljsku pusti ta grupa ali da ako puste nju onda bi morali i sve ostale koji se pojave, a Bjelorusija odbija da prima natrag one kojima bi zahtjev za azil u Poljskoj bio odbijen i Poljska bi uskoro bila preplavljena desetinama hiljada izbjeglica koje nema kuda da vrati.

Bonus video: