Napad otrovom na univerzitetu u Njemačkoj?

Policija vjeruje da je neko namjerno otrovao mlijeko i vodu u jednoj čajnoj kuhinji Tehničkog univerziteta u Darmštatu. Sedam osoba ima simptome trovanja, jedna je u kritičnom stanju

5216 pregleda 0 komentar(a)
Tehnički univerzitet u Darmštatu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tehnički univerzitet u Darmštatu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Da li je neko namjerno pokušao da otruje ljude u zgradi Tehničkog univerziteta u Darmštatu? Dan nakon što se sedam osoba otrovalo, a jedna bila čak u životnoj opasnosti, sve je više indicija da je u pitanju napad.

„Potreseni smo očitim krivičnim djelom koje se dogodilo na našem univerzitetu“, rekla je predsjednica univerziteta Tanja Bril.

Zatrovani mlijeko i voda

Prema navodima policije, u ponedjeljak je sedmoro studenata i zaposlenih prebačeno u bolnice jer su se osjećali loše i imali promjenu boje u šakama i stopalima. Svi su prethodno nešto jeli ili pili u zgradi L201 na kampusu Univerziteta, u istoj čajnoj kuhinji koja je dostupna svima. Tamo su ljudi mogli da ostave hranu i piće, recimo u zajedničkim frižiderima.

Policija vjeruje da je više pakovanja mlijeka i galona sa vodom zatrovano za sada nepoznatom supstancom između petka i ponedjeljka. Tečnosti su imale „štipajući miris“, saopšteno je iz policije.

Tek će laboratorijske analize, koje mogu da potraju, pokazati o kakvoj se supstanci radi. Ispituju se i ostale namirnice i pića koji su dostupni na kampusu.

Istraga zbog pokušaja ubistva?

Prema pisanju tabloida Bild, policija formira specijalnu istražnu grupu za taj slučaj. „Stvar uzimamo veoma ozbiljno. Ne možemo isključiti da je u pitanju pokušaj ubistva“, rekao je državni tužilac Robert Hartman za Bild.

Stanje studenta (30) koji je u ponedjeljak bio u životnoj opasnosti u međuvremenu je stabilizovano, ali i dalje kritično. Ostale žrtve su prošle sa nešto blažim simptomima.

Svima koji borave na kampusu je policija savetovala da ne jedu i ne piju ništa što je u zgradu unijeto ranije. Onima koji primijete da su im poplavjele noge ili ruke, preporučuje se da odmah zovu hitnu pomoć i da se ne pomjeraju.

„Svim pogođenima želim brz oporavak“, rekla je Angela Dorn, ministarka nauke u pokrajini Hesen. Nadležni nastoje, kako je dodala, da zajedno sa univerzitetom što prije razjasne ove događaje.

Bonus video: