Đaci u Sloveniji od ponedjeljka dobijaju komplete za samotestiranje

U slučaju pozitivnog testa ili simptoma infekcije, učenik ili njegov roditelj ili staratelj moraju da obavijeste ličnog ljekara i da ostanu u izolaciji

6582 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola u Sloveniji počinje u srijedu, a od ponedjeljka će u apotekama moći da dobiju setove brzih testova na koronavirus, koje će sami koristiti na testiranju kod kuće, prenijela je agencija Hina.

"U slučaju pozitivnog testa ili simptoma infekcije, učenik ili njegov roditelj ili staratelj moraju da obavijeste ličnog ljekara i da ostanu u izolaciji", izjavio je novinarima državni sekretar u ministarstvu zdravlja Robert Cugelj.

Ako se infekcija potvrdi poslije brzog testa i naknadnog PCR testa, učeniku se određuje karantin, a ako je PCR test negativan, učenik se ponovo uključuje u obrazovni proces.

Takvo samotestiranje biće obavezno za učenike tri završna razreda srednjih škola i studente, a za sada je predviđeno da se radi jednom nedjeljno.

Upitan da li će se rezultati samotestiranja provjeravati, Cugelj je rekao da to nije predviđeno i da se ide na povjerenje.

Nastava će se odvijati u školama uz epidemiološke mjere.

Bonus video: