AFP: Makron ispunjava obećanja, po cijenu pada popularnosti

Agencija Frans pres je ocijenila da Makron želi da predsjedničkoj funkciji vrati "status autoriteta" i "međunarodne aure"
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2017. 17:13h

Emanuel Makron je za prvih šest mjeseci vlasti preduzeo reforme po cijenu pada popularnosti, a Francuzi smatraju da je u mnogim prilikama zauzeo autoritarni stil.

To je ocijenila agencija Frans pres.

Poslije pobjede njegove stranke Republike u pokretu na parlamentarnim izborima u junu, Makron je sproveo obećanje o usvajanju zakona o "moralizaciji političkog života" i predložio je reforme zakona o radu, čemu se protive sindikati i dio građana koji su protestovali na ulicama.

Neimenovani Makronov saradnik je rekao da predsjednik Francuske "sebe vidi u dugoročnom periodu" na političkoj sceni.

Posmatrači su ocijenili da mladi predsjednik od 39 godina vjerovatno razmišlja o narednim predsjedničkim izborima zakazanim 2022. godine.

Odlučan da brzim ritmom sprovede reforme uprkos neočekivano velikom padu popularnosti od čak 20 odsto, Makron planira i reforme socijalnog osiguranja za nezaposlene, kao i u oblasti stručne obuke i stambene politike.

Makron naredne godine planira reforme o sudstvu i penzionog sistema, kao i obećanje da u dogledno vrijeme smanji broj poslanika u oba doma parlamenta.

AFP je ocijenio da Makron želi da predsjedničkoj funkciji vrati "status autoriteta" i "međunarodne aure".

"Sve je bilo dobro prvih šest mjeseci. Zemlja je zrela za reforme", ocijenjeno je u Makronovom okruženju.

Opozicija se čini slabom, jer ni sindikati ni radikalna ljevica predvođena Žak-Likom Melanšonom nije uspjela da blokira reformu o radu.

Socijalistička partija, koja je prije Makrona bila na vlasti, "ne daje znake života", ocijenio je Frans pres, dok je desničarska stranka, Republikanci, podeljena između onih koji žele da podrže Makrona i onih koji žele da ostanu u opoziciji.

Ekstremna desnica na čelu s Marin Le Pen koja je ušla u drugi krug predsjedničkih izbora takođe ima unutrašnje nesuglasice.

Makron treba i da se bori protiv etikete da je "predsjednik bogatih" zbog reforme poreza koja, prema mnogima, favorizuje bogatiji sloj francuskog društva.

Mladi centristički predsjednik zvanično je preuzeo dužnost 14. maja nakon što je pobijedio Le Penovu u drugom krugu izbora održanom 7. maja ove godine.

Bonus video: