EU neće žuriti s priznavanjem talibana

Talibani još nisu imenovali novu administraciju niti otkrili kako namjeravaju vladati, dvije nedjelje nakon što su preuzeli kontrolu u glavnom gradu Kabulu

2800 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropskoj uniji će biti potrebno da uspostavi odnos s talibanima, ali neće žuriti da formalno prizna tu islamističku grupu za nove lidere Avganistana, rekao je visoki evopski zvaničnik Gunar Viegand.

On je kazao da zvanični odnosi mogu početi tek kada talibani ispune niz uslova, uključivo poštovanje ljudskih prava i otvaranje Avganistana za humanitarne organizacije.

"Nema sumnje, ni među zemljama EU ni u kontekstu G7. Moramo uspostaviti odnos s talibanima, moramo komunicirati s talibanima, moramo uticati na talibane, moramo iskoristiti moć koju imamo", naglasio je Viegand. "Ali nećemo žuriti da priznamo tu grupu, niti da uspostavimo zvanične odnose", dodao je.

Viegand je kazao da nije jasno hoće li talibani biti sposobni da efikasno vladaju, ali za EU ključni uslov za zvanične odnose biće uspostavljanje uključive i reprezentativne tranzicione vlade. Talibani još nisu imenovali novu administraciju niti otkrili kako namjeravaju vladati, dvije nedjelje nakon što su preuzeli kontrolu u glavnom gradu Kabulu.

Viegand je rekao i da će dodatni uslovi za priznavanje talibana biti omogućavanje slobodnog odlaska Avganistancima koji žele napustiti zemlju, suzdržavanje od osvete nad onima koji su pomagali stranim silama ili stranim vladama, te sprječavanje da Avganistan postane novi raj za teroriste, prenosi Hina.

Treba napraviti i analizu što je krenulo pogrešnim smjerom u Avganistanu, dodao je, misleći na haotičnu evakuaciju civila i stranih snaga iz Kabula nakon što su talibani preuzeli vlast.

"Moramo izvući pouke za slične situacije", zaključio je.

Bonus video: