Rahoj u Barseloni obećao okončanje "separatističkog haosa"

U svojoj prvoj posjeti glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika izglasala nezavisnost, Rahoj je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2017. 15:13h

Dan nakon što se u Barseloni okupilo 750.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, španski premijer Marijano Rahoj je u tom gradu rekao kako će regionalni izbori pomoći da se okonča "separatistički haos" u toj pokrajini i pozvao "tihu većinu" da izađe na izbore 21. decembra u odbranu jedinstva Španije.

"Moramo vratiti Kataloniju iz haosa separatizma", rekao je dodajući: "S demokratijom želimo vratiti Kataloniju za sve".

U svojoj prvoj posjeti glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika izglasala nezavisnost, Rahoj je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore, prenosi Hina.

"Želimo masovni odaziv na izbore kako bi počela jedna mirna etapa... Potrebno je što prije vratiti Kataloniju u normalu i smiriti društvene tenzije", rekao je Rahoj.

Španska vlada preuzela je upravljanje nad katalonskom administracijom do 21. decembra, za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji na kojima se nada da će pobijediti zagovornike nezavisnosti.

"Potrebno je da na njih izađe tiha većina. Ti izbori će biti pravi, zakonski i demokratski", rekao je Rahoj na skupu svoje Narodne stranke desnog centra u Barseloni.

U subotu su zagovornici nezavisnosti Katalonije izveli na ulicu 750.000 ljudi, čime su pokazali da ih mjere uvedene iz Madrida nisu obeshrabrile u zahtjevu za proglašenjem nezavisne republike Katalonije. Demonstranti su zatražili puštanje na slobodu osam smijenjenih članova katalonske vlade iz pritvora pored Madrida, te oslobađanje dvojice čelnika civilnih organizacija koji su u zatvoru od sredine prošlog mjeseca. Više od 20 katalonskih zvaničnika optuženo je za pobunu protiv španske države, neposlušnost, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti. te odbijanje njegovog sprječavanja.

"Što bi učinile Francuska ili Njemačka da neka od njihovih regija jednostrano proglasi nezavisnost?", upitao je Rahoj na skupu održanom u hotelu u Barseloni na kojem je prisustvovalo 1.500 osoba.

Katalonski parlament je 27. oktobra izglasao nezavisnost na temelju rezultata referenduma kojeg je zabranio španski ustavni sud. Idućeg dana je španski vlada aktivirala članak iz ustava, s ciljem suzbijanja nezavisnosti, raspustivši katalonsku vladu.

"Članak smo aktivirali uz podršku većine u španskom parlamentu i nakon što su se iscrpili sve mogućnosti za dijalog. Aktivirali smo ga kako bi zagovornici nezavisnosti završili sa svojim delirijumom", rekao je Rahoj.

"Želimo vratiti suživot u Kataloniju. Zagovornicima nezavisnosti uzvratićemo ustavom, katalonskim statutom i zdravim razumom. Uzvratićemo im Katalonijom, Španijom i Evropom. Pretvorite svoj glas u glas na izborima", dodao je.

Ovih dana se slažu kandidatske liste i stranačke koalicije. Izbori za 40 dana tumače se kao neslužbeno "Da" ili "Ne" Katalonaca za ostanak unutar Španije, odnosno pokazatelj što misli 5,5 miliona stanovnika s pravom glasa. Ankete pokazuju da je rezultat neizvjestan.

Bonus video: