EU uslovila saradnju s talibanima: Da garantuju ljudska prava i bezbjednost

Italijanski šef diplomatije rekao da se mora spriječiti masovni egzodus prema Evropi

6134 pregleda 5 komentar(a)
Borel sa šefovima diplomatije članica EU na Brdu kod Kranja, Foto: Darko Bandic
Borel sa šefovima diplomatije članica EU na Brdu kod Kranja, Foto: Darko Bandic

Evropska unija je spremna da sarađuje s vladom talibana u Kabulu ako ta grupa bude poštovala ljudska prava, uključujući prava žena, i ne dozvoli da Avganistan postane baza za terorizam, poručio je juče šef diplomatije EU.

“Da bismo pružili podršku stanovništvu Avganistana, moraćemo da sarađujemo s novom vladom”, rekao je Žozep Borel na sastanku ministara spoljnih poslova članica EU u Sloveniji.

On je opisao “operativnu saradnju”, koja sama po sebi ne bi predstavljala formalno priznavanje talibanske vlade, i “povećala bi zavisnost od ponašanja te vlade”.

Borel je rekao da nova vlada mora spriječiti da država ponovo postane rasadnik ekstremizma kao što je bilo tokom prethodne vladavine talibana, prenio je Rojters.

Ona mora poštovati ljudska prava, vladavinu zakona i slobodu medija, i trebalo bi da pregovara s drugim političkim snagama o prelaznoj vladi.

Borel je dodao da nova vlada u Kabulu takođe mora garantovati slobodan pristup međunarodnoj pomoći, poštujući procedure i uslove isporuke EU.

“Povećaćemo humanitarnu pomoć, ali ćemo ih ocjenjivati na osnovu pristupa koji obezbijede”, rekao je Borel.

Humanitarne agencije su saopštile da se Avganistan suočava s humanitarnom katastrofom usljed ekonomske krize izazvane sukobom, sušom i pandemijom koronavirusa.

Oko 18 miliona Avganistanaca, otprilike polovina populacije, već ima potrebu za humanitarnom pomoći, prema ekspertima EU.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je rekao da od talibana zavisi brzina kojom zamrznuta razvojna pomoć - koja nije povezana s bezuslovnom humanitarnom - može ponovo biti aktivirana.

“Čuli smo mnoge umjerene izjave posljednjih dana, ali ćemo o talibanima suditi na osnovu njihovih akcija, ne riječi,” rekao je Mas novinarima u Sloveniji.

“Želimo da pomognemo da se spriječi nadolazeća humanitarna kriza na zimu, zato moramo djelovati brzo.”

Uoči posjete Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kataru i Pakistanu, italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo rekao je da Rim želi da pomogne susjedima Avganistana da izađu na kraj s prilivom izbjeglica.

“Moramo rješavati ono što bi moglo postati masovni egzodus prema Evropi, to moramo izbjeći”, rekao je Di Majo.

Prema Borelovim riječima, EU namjerava da koordiniše kontakte s talibanima preko zajedničkog prisustva EU u Kabulu, ako bezbjednosni uslovi to dozvole.

Bonus video: