Rusija: Kandidovanje "dvojnika" kao taktika za zbunjivanje birača

Ruski opozicioni političar Boris Višnjevski se na lokalnim izborima u Sankt Petersburgu bori protiv dvojice imitatora koji su promijenili imena i lični opis

8482 pregleda 4 komentar(a)
Višnjevski (krajnje desno) i njegovi dvojnici na posteru izborne komsije, Foto: Gardijan
Višnjevski (krajnje desno) i njegovi dvojnici na posteru izborne komsije, Foto: Gardijan

Ruski opozicioni političari su navikli na to da se protiv njih na izborima kandiduju kandidati s identičnim prezimenima u cilju zbunjivanja birača.

Međutim, kako piše britanski “Gardijan”, jedan slučaj je specifičan zbog toga što su imitatori promijenili i lični izgled.

S tim se uoči lokalnih izbora u Sankt Petersburgu suočava Boris Višnjevski, član liberalne partije Jabloko.

Višnjevski je već znao da su dvojica njegovih protivnika promijenila imena kako bi se takođe zvali Boris Višnjevski, što je uobičajena taktika kandidovanja “dvojnika” kako bi se podijelili glasovi i pobijedio drugi kandidat.

Međutim, kada je u nedjelju objavljen poster za glasanje u distriktima, fotografije su pokazale nešto još šokantnije: trojicu skoro identičnih Borisa Višnjevskih, piše britanski list.

Jedan prijatelj Višnjevskog na Fejsbuku je ukazao da je najjednostavniji način za otkrivanje pravog Višnjevskog taj što se on jedini potrudio da stavi kravatu.

”Sve ovo je učinjeno kako bi se dezorjentisali birači, zamijenili pravog kandidata s lažnim i umjesto za pravog Višnjevskog glasali za jednog od dvojnika”, kazao je za “Gardijan” Višnjevski.

Lažni Višnjevski nijesu bili dostupni za komentar, ističe britanski list.

Protivnici Višnjevskog su za svrhe fotografije pustili brade i brkove, a moguće je da su i izbornoj komisiji dostavili fotografije obrađene u fotošopu. Takođe, izgleda da je jedan od kandidata obrijao glavu ili je kompjuterski izbrisao kosu zbog fotorafije.

”Nikada nijesam vidio ništa slično”, kazao je Višnjevski. On je ranije taktiku “dvojnika” nazivao “političkom prevarom”.

Poznato je da je najmanje jedan od protivnika Višnjevskog, koji se donedavno zvao Viktor Bikov, značajno promijenio svoj izgled zbog fotografije.

Na zvaničnoj fotografiji na sajtu vlade Sankt Petersburga, Bikov je imao kosu i izgledao je godinama mlađe nego na fotografiji predatoj izbornoj komisiji.

Identitet Bikova je prvo otkrio ruski list “Novaja gazeta”, a jedan portal iz Sankt Petersburga je kasnije objavio skrinšot dokumenta koji pokazuje da je on promijenio ime 3. jula. Izborni poster, koji je objavio Višnjevski, potvrđuje da se jedan od njegovih protivnika prethodno zvao Viktor Bikov.

Manje toga se zna o drugom protivkandidatu, koji se prethodno zvao Aleksej Šmelev i koji je navodno bio menadžer prodaje u jednoj kompaniji u Sankt Petersburgu.

Nijedan od protivnika Višnjevskog nije vodio javnu kampanju niti se pojavljivao u medijima. Do ove nedjelje nije se znalo kako izgledaju, piše “Gardijan”.

Višnjevski kaže da on ne zna koji je motiv dvojice muškaraca da se kandiduju protiv njega, ali je dodao da ne vjeruje da su “za džabe pristali da se ovako osramote”.

Kandidati “dvojnici” redovno se pojavljuju na lokalnim izborima u Rusiji, koji znaju biti iznenađujuće napeti uprkos očekivanju da će vladajuća Ujedinjena Rusija zadržati većinu u Dumi.

Rast opozicije Ujedinjenoj Rusiji i podrške komunističkoj KPRF očigledno su uplašili vladu koja kandiduje dvojnike kako bi podijelila glasove.

Portal Meduza je prošle nedjelje objavio da su kandidati dvojnici za Dumu nominovani u najmanje tri distrikta u Moskvi, uglavnom protiv komunista koji imaju dobre šanse na izborima.

Međutim, kampanja protiv Višnjevskog se izdvaja jer su njegovi protivnici promijenili imena, jer ih je dvojica umjesto jednog i jer su pristali da promijene lični opis.

”Svaki put kada imamo izbore, kažemo da su to najprljaviji izbori do sada”, odgovorio je Višnjevski na pitanje kakva je ova kampanja u poređenju s prethodnim.

”Siguran sam da ćemo isto reći i za sljedeće izbore”, kazao je ovaj političar za “Gardijan”.

Bonus video: