Merkelova moli birače da glasaju za Lašeta

Njemačka kancelarka posljednje obraćanje u Bundestagu iskoristila za političku intervenciju

4213 pregleda 0 komentar(a)
Merkel i Lašet, Foto: Reuters
Merkel i Lašet, Foto: Reuters

Angela Merkel je iskoristila svoje vjerovatno posljednje obraćanje njemačkom parlamentu u ulozi kancelarke kako bi pozvala njemačke birače da glasaju za kandidata njene partije kojem prema posljednjim anketama pada podrška javnosti.

Kancelarka, koja će napustiti dužnost nakon saveznih izbora 26. septembra, upozorila je na mogućnost da Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni upravljaju zemljom u koaliciji sa ekstremno ljevičarskom strankom Ljevica.

Izbori u Njemačkoj
foto: Graphic News

”Ovdje se dovode u pitanje ekonomske i poreske odluke koje će odlučiti o budućnosti naše zemlje, broju radnih mjesta”, kazala je Merkelova, dodajući da je Armin Lašet iz njene Demohrišćanske unije (CDU) jedini kandidat koji je u stanju da formira “umjerenu vladu koja će odvesti našu zemlju u budućnost.

Istraživanje javnog mnjena za RTL pokazalo je da socijaldemokrate lijevog centra imaju podršku 25 odsto birača u odnosu na demohrišćanski blok, koji je prethodne nedjelje pao za dva procenta, na 19 odsto.

”Građani će se za nekoliko dana suočiti sa izborom: ili će glasati za vladu koja prihvata podršku Ljevice sa SPD i Zelenima, ili je makar ne isključuje”, kazala je Merkelova poslanicima u Bundestagu.

Iz Ljevice je u ponedjeljak saopšteno da su spremni da koaliraju sa SPD-om i Zelenima, što bi prema pisanju “Gardijana” bila nelagodni savez za sve tri stranke.

Kandidat SPD-a Olaf Šolc u više navrata se distancirao od Ljevice, rekavši da ta partija nije za vladu sve dok se jasno ne posveti NATO savezu.

Merkelova, čiji je stil upravljanja do sada podrazumijevao uzdizanje iznad političkih trvenja, izazvala je proteste drugih poslanika zbog njene stranačke intervencije. “Ja sam član Bundestaga više od 30 godina i gdje bismo razgovarali o ovim temama ako ne ovdje? Ovo je srce naše demokratije”.

Govoreći poslije Merkeklove, Šolc je kazao u Bundestagu: “Potreban je novi početak, a ja se nadam i uvjeren sam da ćemo uspjeti”.

Bonus video: