Rusija optužila američke firme za miješanje u izbore

Tehnološki giganti navodno prekršili ruske zakone

8959 pregleda 10 komentar(a)
Izbori u Rusiji održavaju se od 17. do 19. septembra, Foto: Reuters
Izbori u Rusiji održavaju se od 17. do 19. septembra, Foto: Reuters

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo američkog ambasadora Džona Salivana na sastanak sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovim zbog navodnog miješanja u septembarske parlamentarne izbore, objavio je Rojters.

Rusija ima "nepobitan dokaz" da su tehnološki giganti sa sjedištem u Sjedinjenim Državama prekršili ruske zakone uoči predstojećih izbora, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Nije precizirano na koje kompanije i kršenja se misli, navodi Rojters.

"S tim u vezi je konstatovano da je miješanje u unutrašnje stvari naše zemlje apsolutno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju.

Rusija je ranije ovog mjeseca saopštila da bi miješanjem u izbore mogla smatrati odbijanje "Epla" i "Gugla" da uklone aplikaciju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog iz njihovih onlajn prodavnica.

Navaljni i njegovi saveznici promovišu taktički plan glasanja, koji zahtijeva od sljedbenika da podrže kandidate za koje se procijeni da imaju najveće šanse da pobijede vladajuću stranku Jedinstvena Rusija u kampanjama za lokalne izbore.

Bonus video: