Micotakis: Blokiraćemo talas avganistanskih izbjeglica

Strahuje se da bi, zbog novih talibanskih vlasti u Avganistanu, mogao da se ponovi scenario iz 2015. godine, kada je skoro milion Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca pobjeglo u Evropu prelaskom u Grčku iz Turske

9391 pregleda 1 komentar(a)
Micotakis, Foto: Reuters
Micotakis, Foto: Reuters

Grčka će nastojati da blokira potencijalni talas avganistanskih izbjeglica koje bježe od talibanske vlasti, ali joj je potrebno više pomoći od Evropske unije (EU) oko migrantske krize, kazao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

„Ne možemo imati evropske zemlje koje vjeruju da bi Grčka sama trebalo da riješi ovaj problem i da ih se to uopšte ne tiče, s obzirom na to da mogu držati granice čvrsto i hermetički zatvorene", rekao je Micotakis na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Strahuje se da bi, zbog novih talibanskih vlasti u Avganistanu, mogao da se ponovi scenario iz 2015. godine, kada je skoro milion Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca pobjeglo u Evropu prelaskom u Grčku iz Turske.

Micotakis je kazao da je Grčka Vlada od EU dobila solidarnost u smislu finansijske pomoći, ali je, kako je naveo, Grčka je ta koja obavlja njihov posao kada su u pitanju obalska straža, policija i oružane snage.

On je poručio da će Grčka „nastaviti da čini tako“.

Grčka je u regionu Evros, na granici sa Turskom podigla ogradu dugačku 40 kilometara, a raspisala je i tendere za izgradnju objekata za migrante koji će se nalaziti na ostrvima blizu Turske, zbog čega je dobila kritike od grupa za ljudska prava, navodi Rojters.

„Imamo infrastrukturu u slučaju da se suočimo sa novim novim događajem, a to je talas migranata iz Avganistana“, rekao je Micotakis.

On je ocijenio da je najbolji način Evrope za iskazivanje solidarnosti dogovaranje zajedničke politike, ali je dodao i da po tom pitanju nije optimista.

Bonus video: