Papa: Krst nije politički simbol

Franjo, tokom posjete Slovačkoj, upozorio na vjersku površnost i pozvao hrišćane da ne koriste religiju u partijske svrhe

4781 pregleda 7 komentar(a)
Foto: RADOVAN STOKLASA
Foto: RADOVAN STOKLASA

Papa Franjo je juče kazao da krst ne treba koristiti kao politički simbol i upozorio hrišćane da se ne predaju trijumfalizmu, u očiglednoj kritici upotrebe religije u partijske svrhe.

Franjo je stigao u grad Prešov, na istoku Slovačke, gdje je održao božansku liturgiju, vizantijski ritual koji koriste katolici istočnih crkvi i pravoslavci.

U fokusu papine propovijedi bila je tema hrišćanskog identiteta, a katolički vjerski lider je istakao da hrišćani često površno koriste krstove i raspeća.

Govoreći pred oko 30 000 vjernika, kazao je da mnogi hrišćani imaju raspeća i krstove oko vrata, na zidovima svojih domova, u automobilima i u džepovima, ali da nemaju pravi odnos sa Isusom.

”Čemu sve to, osim ukoliko ne prestanemo da gledamo razapetog Isusa i otvorimo mu svoja srca”, kazao je on. “Ne svodimo krst na predmet privrženosti, a još manje na politički simbol, znak vjerskog i društvenog statusa”.

U Prešovu su 1950. godine komunističke vlasti primorale vjernike istočnih katoličkih crkvi, čiji je vjerski lider papa, da se pridruže pravoslavnoj crkvi. Sveštenici koji su odbili su zatvarani, piše Rojters.

U Mađarskoj, gdje je papa kratko boravio u nedjelju, premijer Viktor Orban poziva na vjerska osjećanja u sprovođenju njegovih antiimigrantskih i nacionalističkih politika, tvrdeći da postoji rizik od nestajanja mađarskog hrišćanskog nasljeđa.

Nakon sastanka sa papom u nedjelju, Orban je rekao da je tražio od pontifa da “ne dozvoli nestajanje hrišćanske Mađarske”. Sa druge strane papa je prilikom posjete Mađarskoj poručio da ta zemlja može očuvat svoje hrišćanske korijene, a da pritom ostane otvorena za one koji su u nevolji.

Na jučerašnjoj liturgiji djelovalo je da papa ponovo upozorava hrišćane da ne koriste svoju religiju u takozvanim kulturološkim ratovima za koje on smatra da škode opštem dobru.

U Slovačkoj ekstremno desničarska Kotlebovci Narodna partija naša Slovačka tvrdi da ima tri oslonca: hrišćanski, nacionalni i socijalni - i obećava da će spriječiti imigraciju većinom muslimanskih izbjeglica.

”Krst nije zastava kojom se maše, već čisti izvor novog načina života”, kazao je Franjo, dodajući da istinski vjernik “nikoga ne smatra neprijateljem, već da u svakome vidi brata ili sestru”.

Određeni broj političkih partija u Evropi, uključujući nekoliko ekstremno desničarskih stranaka na istoku, imaju krstove na stranačkim zastavama ili simbolima. U Mađarskoj, članica Orbanove vladajuće koalicije, mala Hrišćanska demokratska narodna partija koristi krst kao svoj simbol. Ekstremno desničarska nacionalistička partija Naša domovina koristi vizantijski krst.

Papa je kasnije juče posjetio jednu od najsiromašnijih zajednica u Slovačkoj, romsko naselje, gdje je osudio predrasude i diskriminaciju kojoj su izloženi Romi, rekavši da je pogrešno etiketirati cijele etničke grupe.

Zatim je održao skup sa mladim slovačkim katolicima kojem je prisustvovalo oko 20 000 ljudi na stadionu u Košicama prije povratka u Bratislavu. Papa se danas, nakon posjete istočnim evropskim državama, vraća i Rim. N.B.

Ne svodimo krst na predmet privrženosti, a još manje na politički simbol, znak vjerskog i društvenog statusa

Bonus video: