Šefica EK iznijela novi plan EU: "Globalnim prolazom" protiv uticaja Kine

U eri globalne hiper-konkurentnosti, u kojoj neki ne prezaju ni od čega da bi stekli uticaj, EU mora da postane aktivniji globalni igrač, poručila je Ursula fon der Lajen

6288 pregleda 0 komentar(a)
Govor je naglasio i nedostatke EU: Ursula fon der Lajen, Foto: YVES HERMAN
Govor je naglasio i nedostatke EU: Ursula fon der Lajen, Foto: YVES HERMAN

Šefica izvršnog tijela Evropske unije predstavila je juče planove da 27-član blok postane nezavisniji u oblastima od odbrane do globalne trgovine, i pozvala druge države da mu se pridruže u ubrzavanju borbe protiv klimatskih promjena.

Ursula fon der Lajen je pozvala na veću vojnu nezavisnost od SAD i manju zavisnost od Azije povodom kompjuterskih čipova.

”Evropa može i trebalo bi da bude sposobna i voljna da učini više sama”, rekla je šefica Evropske komisije u Evropskom parlamentu u Strazburu.

EU planira da kroz međunarodnu potrošnju na infrasturkturu i druge projekte parira ekonomskom i političkom uticaju koji je Kina stekla preko Inicijative pojas i put (BRI).

Fon der Lajen je najavila mehanizam “Globalni prolaz” u jučerašnjem Govoru o stanju Unije. U eri globalne “hiper-konkuretnosti”, u kojoj neki ne prezaju ni od čega da bi stekli uticaj, EU mora da postane “aktivniji globalni igrač”, kazala je - aludirajući na zabrinutost u prijestonicama G7 povodom uticaja BRI programa koji Kina sprovodi u zemljama u razvoju. Jedan visoki zvaničnik EU je rekao da će inicijativa Brisela zemljama sa niskim prihodima ponuditi “transparentno i na vrijednostima zasnovano” finansiranje projekata, prevazilazeći infrastrukturne projekte koji su okosnica BRI, prenio je “Fajnenšl tajms”.

”Prilično smo dobri u finansiranju puteva, ali to nema smisla za Evropu ako izgradimo savršeni put između nekog kineskog rudnika bakra i luke u kineskom vlasništvu. Radićemo zajedno na produbljivanju trgovinskih veza, jačanju globalnih lanaca snabdijevanja i razvijati nove investicione projekte u oblasti zelenih i digitalnih tehnologija,” rekla je Fon der Lajen.

Ona je takođe predložila zabranu proizvoda nastalih korišćenjem prisilne radne snage, usred zabrinutosti povodom zloupotreba u kineskoj regiji Sinđinag. Ona je obećala i poboljšanje koordinacije EU u oblasti bezbjednosti.

Šefica EK je citirala moto italijanske paraolimpijke Beatriče Vio, koja joj se pridružila u skupštini: “Ako djeluje nemoguće - onda se to može izvesti”.

Tokom dvogodišnjeg mandata Fon der Lajenove na čelu EK, izdržljivost bloka je testirana pandemijom koronavirusa, ekonomskim padom, napetošću povodom odlaska Britanije i podrivanjem vladavine prava u nekim istočnim članicama.

Kritičari kažu da ona i njen tim nisu ispunili obećanja da će učiniti da Komisija bude više “geopolitička” dok se EU bori za veći uticaj u spoljnim poslovima i globalnoj trgovini.

Mjesec pošto su talibani preuzeli kontrolu u Avganistanu, Fon der Lajen je pozvala države EU da osnuju snage koje mogu vojno intervenisati bez podrške SAD.

”Ono što nas je do sada kočilo nisu samo nedostatak kapaciteta, nego nedostatak političke volje”, rekla je bivša njemačka ministarka odbrane, čija je država oklijevala da rasporedi trupe u rukobima širom svijeta.

NATO predvođen SAD-om odavno nosi vojni teret u Evropi, ali uspon Kine, agresivnija Rusija i pozivi SAD da Evropa učini više za svoju bezbjednost, podstiču EU da razvije snažniju spoljnu politiku, piše Rojters.

Ona je obećala i da će povećati finansijsku podršku siromašnijim zemljama za borbu protiv klimatskih promjena za dodatnih četiri milijarde eura do 2027. Pozvavši ostale da učine više, ona je rekla: “Ako zajedno premoste klimatski finansijski jaz, SAD i EU će poslati snažan signal za globalno klimatsko liderstvo”.

U govoru nazvanom “Osnažimo dušu naše unije”, Fon der Lajen se pohvalila programom vakcinacije EU i jedinstvom u odgovoru na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom. Upozoravajući na “pandemiju nevakcinisanih”, ona je rekla da se tempo imunizacije protiv kovida-19 mora ubrzati.

Vakcinisano je oko 70 odsto odraslog stanovništva EU, ali postoje velike razlike među državama članicama. Šefica izvršnog tijela EU je priznala da bogate države nisu ispunile obećanja o isporuci vakcina državama kojima su potrebnije.

Ona je takođe najavila donaciju od 200 miliona vakcina za treće zemlje do sredine 2022. godine, pored prethodnog obećanja od 250 miliona doza. A. Š.

Bonus video: