Makron: Ubijen vođa Islamske države u Velikoj Sahari

"Zemlja večeras misli na sve svoje heroje koji su poginuli za Francusku i Sahel u operacijama Serval i Barkan, misli na ožalošćene porodice, na sve svoje ranjene. Žrtva nije uzaludna", napisao je Makron u objavi na Tviteru

5597 pregleda 7 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je da je ubijen vođa Islamske države u Velikoj Sahari Adnan Abu Valid al-Sahravi, i nazvao to "velikim uspjehom" za francusku vojsku poslije više od osam godina borbe protiv ekstremista u Sahelu.

Makron je u tviter poruci noćas napisao da su Al-Sahravija "neutralizovale francuske snage".

Nije dao više detalja i nije navedeno gdje je Al-Sahravi ubijen, mada je grupa Islamska država aktivna duž granice između zapadnoafričkih zemalja Mali i Niger.

"Zemlja večeras misli na sve svoje heroje koji su poginuli za Francusku i Sahel u operacijama Serval i Barkan, misli na ožalošćene porodice, na sve svoje ranjene. Žrtva nije uzaludna", napisao je Makron u objavi na Tviteru.

Glasine o smrti ekstremističkog vođe kružile su nedjeljama u Maliju mada to nisu potvrdile vlasti u regionu.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli je na Tviteru napisala da je to "odlučan udarac protiv terorističke grupe" i dodala da se "borba nastavlja".

Al-Sahravi je preuzeo odgovornosti za napad 2017. u Nigeru kada su ubijena četiri američka vojnika i četiri pripadnika vojske Nigera.

Njegova grupa je takođe otimala strance u Sahelu i vjeruje se da oni još drže Amerikanca Džefrija Vudkea koji je otet iz svoje kuće u Nigeru 2016. godine.

Ekstremistički vođa rođen je u spornoj teritoriji Zapadnoj Sahari i kasnije se pridružio Frontu Polisario.

Proveo je neko vrijeme u Alžiru, a zatim otišao u sjeverni Mali gdje je postao važna figura u grupi poznatoj kao MUJAO, koja je kontrolisala veliki sjeverni grad Gao 2012. godine.

Vojna operacija predvođena Francuzima naredne godine protjerala je islamističke ekstremiste iz mjesta Gao i drugih mjesta, mada su se ti elementi kasnije ponovo grupisali i izvodili napade.

Francuska vojska se bori protiv islamskih ekstremista u oblasti Sahela od intervencije 2013. u sjevernom Maliju.

Francuska je međutim nedavno objavila da će smanjiti vojno prisustvo u regionu, sa planovima o povlačenju 2.000 vojnika do početka iduće godine.

Malijska grupa MUJAO vjerna je regionalnom ogranku Al Kaide, ali je 2015. godine Al Sahravi objavio audio poruku u kojoj izjavljuje privrženost grupi Islamska država u Iraku i Siriji.

Bonus video: