Ubijena seksualna radnica dobiće ulicu u Briselu

Gradske vlasti navele su da žele skrenuti pažnju na sve "zaboravljene žene koje su žrtve trgovine ljudima, seksualnog nasilja i femicida"

6060 pregleda 28 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gradske vlasti Brisela saopštile su da će jedna ulica dobiti ime po ubijenoj seksualnoj radnici iz Nigerije, Enis Osajande (Eunice Osayande), prenijela je britanska televizijska mreža BBC.

Enis Odajande je na smrt izbola njena mušterija u junu 2018. godine. Ona je u potrazi za poslom i svjetlijom budućnosti 2016. godine došla u glavni grad Belgije.

Vjerovala je da je muškarac koji ju je doveo filmski agent i da će je učiniti filmskom zvijezdom. Ustvari, on je bio trgovac ljudima.

Kada je stigla u Brisel, odmah je bila primorana da se bavi prostitucijom. Krijumčarima koji su je doveli dugovala je 45.000 eura.

Ona je prije ubistva jednoj humanitarnoj organizaciji prijavila da trpi nasilje i prijetnje na poslu. Bojala se da ode u policiju jer je bila ilegalni migrant bez papira.

Ubodena je 17 puta, a tada je imala samo 23 godine. Njena smrt prouzrokovala je proteste seksualnih radnica migrantkinja. One su tada tražile bolje uslove rada, a od lokalnih vlasti bolje pravno uređenje za njihov položaj.

Prostitucija u Belgiji nije ilegalna, ali nema jasnih pravnih okvira o tome.

Gradske vlasti dodale su da imenovanje nove ulice po Enis Osajande želi skrenuti pažnju na sve "zaboravljene žene koje su žrtve trgovine ljudima, seksualnog nasilja i femicida".

Bonus video: