uklonjena aplikacija

Pokret Navaljnog optužio Gugl i Epl da su popustili pred ucjenama Kremlja

S obzirom da skoro nijednom protivniku Kremlja nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima, opozicija je uspostavila strategiju "pametnog glasanja" namijenjenu da podrži kandidata koji je u najboljem položaju da porazi partiju na vlasti, Jedinstvenu Rusiju

6150 pregleda 0 komentar(a)
Navaljni, Foto: AP
Navaljni, Foto: AP

Pokret ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, optužio je danas kompanije Gugl (Google) i Epl (Apple) da su popustile pred ucjenama Kremlja uklanjanjem aplikacije koja omogućava organizovanje glasanja protiv stranke predsjednika Vladimira Putina.

"Danas u 08.00 po ruskom vremenu, Gugl i Epl uklonili su našu aplikaciju Navaljni iz svojih prodavnica. Drugim riječima popustili su pred ucjenama Kremlja", objavio je na Telegramu Leonid Volkov, saradnik Navaljnog koji je u egzilu.

S obzirom da skoro nijednom protivniku Kremlja nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima, opozicija je uspostavila strategiju "pametnog glasanja" namijenjenu da podrži kandidata koji je u najboljem položaju da porazi partiju na vlasti, Jedinstvenu Rusiju.

Aplikacija omogućava korisnicima da znaju za kog kandidata da glasaju u svojoj izbornoj jedinici. Ova strategija imala je ranije uspjeha, posebno u Moskvi 2019.

Jutros aplikacija više nija bila dostupna u prodavnicama Gugla i Epla u Rusiji, navodi Frans pres.

Američki kompanije nisu se oglasile u vezi sa ovim tvrdnjama.

U Rusiji su danas počeli parlamentarni i lokalni izbori, otvaranjem prvih biračkih mjesta na Dalekom istoku. Izbori će trajati tri dana, do 19. septembra, kako bi se ograničio rizik od epidemije koronavirusa.

Preporučujemo za Vas