Erupcija vulkana na Islandu traje šest mjeseci, najviše u posljednjih 50 godina

Vulkan se nalazi na poluostrvu Rejkjanesu, jugozapadno od Rejkjavika

4705 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danas je šest mjeseci otkako je blizu islandskog glavnog grada Rejkjavika počela erupcija vulkana koja opčinjava posmatrače, najduža u toj zemlji u više od pola vijeka. Prva lava počela je izlaziti iz kratera vulkana Fagradalsfjal tokom večeri 19. marta.

Višemjesečni spektakl, koji varira od sporog oticanja lave do dramatičnijeg izbacivanja raznog grumenja uvis, velika je turistička atrakcija koja je dosad privukla više od 300 hiljada posjetilaca, po islandskoj turističkoj zajednici, prenosi Hina.

Vulkan se nalazi na poluostrvu Rejkjanesu, jugozapadno od Rejkjavika. Šesta je to vulkanska erupcija na Islandu u posljednjih 20 godina, ali najduža u pola vijeka.

"Šest mjeseci je prilično duga erupcija", kaže vulkanolog Torvaldur Tordarson. Ali količina dosad izbačene lave, 143 miliona kubika, nije ni blizu rekordne.

"Erupcija je posebna u smislu relativno spornog i stabilnog oticanja lave. Erupcije islandskih vulkana obično krenu vrlo aktivno, ali brzo i uspore i stanu" dodaje geofizičar Haldor Geirson.

Najduža islandska erupcija u istoriji desila se na otoku Surtseiju i trajala je gotovo četiri godine, od novembru 1963. do 1967. Broj posjetilaca Fagradalsfjala vjerovatno je i veći od 300.000 jer je brojač na stazi prema vrhu postavljen tek peti dan od početka erupcije.

U prvom mjesecu otvorilo se deset pukotina i formiralo sedam malih kratera od kojih su dva još vidljiva i ne pokazuju znake posustajanja.

Bonus video: