Lukašenko hapsi “špijune” u fabrikama

Grupe za zaštitu ljudskih prava u Bjelorusiji ukazuju na nova hapšenja i zatvaranja

3698 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukšenko kazao je juče da su neki zaposleni u državnim fabrikama tajno radili za Zapad protiv njegove vlade, nakon što su aktivisti za zaštitu ljudskih prava objavili da je u jednoj fabrici uhapšeno 14 osoba.

Fabrika za proizvodnju vještačkog đubriva, Grodno Azot, na meti je sankcija Zapada uvedenih kao odgovor na nasilnu ofanzivu Lukašenka protiv učesnika masovnih protesta koji su izbili poslije spornih izbora prošle godine. Ta fabrika je takođe bila i jedno od mjesta sa kojih su demonstracije potekle, podsjeća Rojters.

Lukašenko nije pomenuo fabriku niti je ulazio u detalje, ali je rekao da su zaposleni u državnoj firmi prosljeđivali informacije o tome kako vlada poništava posljedice sankcija. Predsjednik Bjelorusije nije kazao ni koje su države navodno umiješane u špijunažu.

”Imam informacije da tih zlikovaca ima još, a sebi su za cilj postavili da obavještavaju Zapad o tome kako Petr Parkomičik (ministar industrije) i Juri Nazarov (zamjenik premijera) pokušavaju da zaobiđu sankcije”, kazao je on.

”Oni zapravo špijuniraju i prosljeđuju informacije”.

Oni koji su uhvaćeni da špijuniraju za Zapad protiv vlade treba da budu kažnjeni, rekao je Lukašenko i dodao da su špijuni u fabrikama “ljudi koji namjerno nanose štetu našoj ekonomiji, kao i našoj državi, i za to ih plaćaju zapadne obavještajne službe”. Vlasti nijesu direktno komentarisale hapšenja u fabrici koja je prijavila Viasna 96 grupa za zaštitu ljudskih prava, koja tvrdi da zaposlene drže u istražnom zatvoru kojim upravlja KGB.

Evropska unija je saopštila da je pripremila nove sankcije nakon što je optužila Lukašenkovu vladu da je izazvala migrantsku krizu na bjeloruskoj granici sa Poljskom i Litvanijom. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedjelje je to nazvala “hibridnim napadom” na EU.

Bonus video: