Preinačena presuda u suđenju mafiji

Sud je, međutim, potvrdio osuđujuće presude dvojici mafijaša, uključujući Leoluku Bagarelija, koji je kao ubica radio za mafijašku porodicu Korleone

3323 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanski Apelacioni sud juče je preinačio presude u velikom suđenju mafiji, odbacivši optužbe da je država bila u dosluhu sa sicilijanskim mafijašima nakon smrtonosnog talasa bombaških napada 1990-ih godina.

U presudi izrečenoj u Palermu, sudija Anđelo Pelini je kazao da trojica bivših istražitelja i bliskih saradnika bivšeg premijera Silvija Berluskonija nijesu počinila zločin u slučaju koji je zapanjio Italiju.

On je, međutim potvrdio osuđujuće presude dvojici mafijaša, uključujući Leoluku Bagarelija, koji je kao ubica radio za mafijašku porodicu Korleone.

Slučaj je obuhvatao navode da su državni predstavnici pregovarali sa mafijom nakon niza bomabških napada i ubistava u kojima su stradale 23 osobe, uključujući i ugledne istražitelje Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

U prvobitnoj presudi koja je izrečena 2018. godine nakon petogodišnjeg suđenja navodi se da je Marčelo Delutri, Berluskonijev povjerenik, dogovorio sa mafijom da prestane sa napadima.

Izrečena mu je kazna od 12 godina zatvora za podrivanje države, kao i dvojici karabinjerski generala, dok je jedan bivši pukovnik osuđen na osam godina zatvora.

”Ova presuda je prekretnica, ne samo za mene već i za italijansku pravdu. Suđenje je bilo monstruozno”, kazao je Delutri.

Bonus video: