Tvrde da migracija nije rješenje za pad nataliteta

”Povećanje broja evropske djece je od suštinskog značaja za očuvanje evropske hrišćanske kulture i drugih vjerskih tradicija za buduće generacije”, navodi se u saopštenju koje su potpisali premijeri Mađarske, Poljske, Češke Republike, Slovenije i predsjednik Srbije, koja nije članica EU

5848 pregleda 22 reakcija 14 komentar(a)
Češki premijer Andrej Babiš, slovenački premijer Janez Janša, mađarski  premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjem samitu u Budimpešti, Foto: Rojters
Češki premijer Andrej Babiš, slovenački premijer Janez Janša, mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjem samitu u Budimpešti, Foto: Rojters

Lideri država Centralne Evrope potpisali su juče zajedničku deklaraciju u kojoj navode da imigracija ne treba da bude rješenje za pad nataliteta u Evropskoj uniji, pozivajući blok da prepusti politiku planiranja porodice nadležnosti država članica.

Snažni antiimigracioni stav koji su zauzele vlade u centralnim evropskim državama poput Mađarske - mada su popularne kod domaćih birača - u suprotnosti su sa politikama ostatka bloka. Centralne evropske države su takođe odgovorile na kritike koje je Brisel uputio zbog njihovih politka u oblastima socijalnih tema poput prava homoseksualaca.

”Povećanje broja evropske djece je od suštinskog značaja za očuvanje evropske hrišćanske kulture i drugih vjerskih tradicija za buduće generacije”, navodi se u saopštenju, koje su potpisali premijeri Mađarske, Poljske, Češke Republike, Slovenije i predsjednik Srbije, koja nije članica EU.

”Migraciju ne treba posmatrati kao glavni instrument za suočavanje sa demografskim izazovima”.

Mađarski premijer Viktor Orban, suočen sa mogućnošću neizvjesnih izbora sljedeće godine, postao je radikalniji po pitanju socijalne politike tvrdeći da štiti tradicionalne hrišćanske vrijednosti od zapadnog liberalizma. On je, proteklih nedjelja, takođe pojačao svoju antiimigracionu kampanju nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu.

Orban, koji imigraciju muslimana u Evropu vidi kao prijetnju za kulturološki identitet kontinenta, u srijedu je sa češkim kolegom Andrejem Babišom posjetio čeličnu ogradu na granici EU sa Srbijom. Babiša takođe očekuju izbori za dvije nedjelje, a kao Orban i on je kampanju zasnovao na snažnoj antiimigracionoj platformi.

Stopa nataliteta u Evropskoj uniji pada od 2000, pokazauju podaci Eurostata, sa 1,53 rođenja po ženi, što je ispod 2,1 koliko se smatra dovoljnim da bi se spriječio pad broja stanovništva.

”Jedino održivo rješenje protiv izumiranja Evrope je povećanje stope nataliteta”, kazao je Babiš na Demografskom samitu u Budimpešti, gdje su lideri centralne Evrope izdali zajedničko saopštenje.

Dok se ekonomije centralne Evrope oporavljaju od pandemije, kompanije u tom regionu se muče da nađu radnike zbog padova na tržištima rada.

Bonus video: