Merkel pozvala da se glasa za Lašeta da bi Njemačka ostala stabilna

Na izborima se najavljuje tijesan duel između favorita kandidata Socijaldemokrata Olafa Šolca i njegovog rivala na desnici Lašeta

4083 pregleda 2 komentar(a)
Merkel i Lašet, Foto: Reuters
Merkel i Lašet, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas glasače da glasaju za Armina Lašeta, konzervativnog kandidata njene Hrišćansk-demokratske unije (CDU) da bi Njemačka "ostala stabilna" u izjavi dva dana pred izbore na kojima će se odrediti njen nasljednik na čelu zemlje.

"Da bi Njemačka ostala stabilna Armin Lašet treba da postane savezni kancelar", rekla je Merkel na sastanku svoje stranke pred nedjeljne izbore.

Na izborima se najavljuje tijesan duel između favorita kandidata Socijaldemokrata Olafa Šolca i njegovog rivala na desnici Lašeta.

"Pitanje ko će vladati Njemačkom nije nevažno", dodala je ona i upozorila na scenario u slučaju pobjede socijaldemokratskog kandidata Olafa Šolca koji vodi prema anketama.

"Da li možete da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu" pitala je ona predstavnike njenog CDU-a i sestrinskog CSU, okupljenim u Minhenu, najvećem gradu u Bavarskoj na posljednjem predizbornom mitingu.

Među mogućim opcijama za buduću koaliciju nije isključen savez "crveni-crveni-zeleni" socijaldemokratskog kandidata SPD-a Olafa Šolca, partije radikalne ljevice Die Linke i Zelenih.

Ta koalicija međutim nije najverovatnija i suočena je sa brojnim ideološkim razlikama između te tri partije.

Međutim konzervativci koji ne stoje sjajno prema anketama mašu sa tom mogućnošću kao crvenom maramom da mobilišu svoje glasače.

Kancelarka je kritikovala najavljeno podizanje poreza koje je najavio socijaldemokratski kandidat i rekla da će to otjerati njemačke firme u Austriju ili Holandiju.

"To nije naša politika", rekla je ona i rekla da više voli politiku koja dozvoljava da kompanije ostanu kod kuće i tu stvaraju radna mjesta da bi Njemačka mogla da prosperira.

Bonus video: