"pokušavaju da ugroze naš integritet i bezbjednost"

EU osudila zlonamjerne sajber aktivnosti, optužuje Rusiju i pozvala da se pridržava normi odgovornog ponašanja

U pisanom saopštenju Borelj u ime EU navodi da su u pitanju "zlonamjerne sajber aktivnosti” koje ciljaju brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare, novinare i predstavnike civilnog društva u EU i to kroz pristup računarskim sistemima i ličnim nalozima i kroz krađu podataka

3082 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neke od država članice Evropske unije (EU) primijetile su zlonamjerne sajber aktivnosti, zajednički označene kao ”Goustvrajter”, i povezivale ih sa Rusijom.

EU je osudila ove sajber aktivnosti, pozvala na njihovo trenutno prekidanje, a Rusiju pozvala da se pridržava normi odgovornog ponašanja države u sajber prostoru.

”Takve aktivnosti su neprihvatljive, jer pokušavaju da ugroze naš integritet i bezbjednost, demokratske vrijednosti i principe i osnovno funkcionisanje naših demokratija”, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj, prenosi B92.

U pisanom saopštenju Borelj u ime EU navodi da su u pitanju "zlonamjerne sajber aktivnosti” koje ciljaju brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare, novinare i predstavnike civilnog društva u EU i to kroz pristup računarskim sistemima i ličnim nalozima i kroz krađu podataka.

”Ove aktivnosti su u suprotnosti sa normama odgovornog ponašanja država u sajber prostoru koje su dogovorile sve države članice UN i pokušavaju da potkopaju naše demokratske institucije i procese, uključujući upotrebu dezinformacija i manipulaciju informacijama”, dodaje se u saopštenju Borelja.

Preporučujemo za Vas