"Slobodan sam i nastaviću da se borim"

Pudždemon na festivalu na Sardiniji nakon puštanja na slobodu: Navikao sam da budem na meti Španije

Pudždemon, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsjednik Katalonije, ležerno je šetao gradom Algero i mahao pristalicama koje su mu klicale, a kasnije se sastao i sa predsjednikom regiona Sardinija i njegovim zamjenikom

5711 pregleda 0 komentar(a)
Pudždemon, Foto: Reuters
Pudždemon, Foto: Reuters

Bivši separatistički lider Katalonije Karles Pudždemon, koga je Madrid optužio za pobunu, prisustvovao je danas Katalonskom kulturnom festivalu na italijanskom ostrvu Sardinija, nakon što je pušten da sa slobode čeka saslušanje o izručenju Španiji.

Pudždemon, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsjednik Katalonije, ležerno je šetao gradom Algero i mahao pristalicama koje su mu klicale, a kasnije se sastao i sa predsjednikom regiona Sardinija i njegovim zamjenikom.

"Navikao sam da budem na meti Španije, ali kraj je uvijek isti. Slobodan sam i nastaviću da se borim", rekao je Pudždemon agenciji Asošijeted pres tokom šetnje Sardinijom.

On je došao na Sardiniju zbog Katalonskog kulturnog festivala, ali je uhapšen odmah po slijetanju na mediteransko ostrvo, koje je blisko povezano sa katalonskom kulturom i ima sopstveni separatistički pokret.

gradonačelnik Algera, Mario Konoći i Pudždemon
gradonačelnik Algera, Mario Konoći i Pudždemonfoto: Reuters

Pudždemona je sud dan kasnije oslobodio, ali mu je naložio da ne napušta ostrvo do 4. oktobra, za kada je zakazano saslušanje o njegovom izručenju Španiji.

On je u oktobru 2017. pobjegao iz Španije za Belgiju sa nekoliko saradnika, da bi izbjegao hapšenje zbog pokušaja secesije Katalonije, odnosno organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti.

Hapšenje Pudždemona dolazi u osjetljivom trenutku za špansku vladu i katalonsko vođstvo.

Dvije strane su nedavno obnovile pregovore sa ciljem izlaska iz političke krize koja traje od obračuna Madrida sa katalonskim separatističkim pokretom.

Iako je Pudždemon poslanik Evropskog parlamenta, njemu je oduzet imunitet.

Devet katalonskih separatista osuđeno je na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Oni su pomilovani u julu ove godine, ali Pudždemon nije jer je pobjegao.

Preporučujemo za Vas