Njemci danas biraju parlament i nasljednika Angele Merkel

Na prethodne parlamentarne izbore, 2017. godine, izašlo je 76,2 odsto građana Njemačke s pravom glasa

6654 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Građani Njemačke danas biraju novi saziv parlamenta, čime posredno odlučuju i o nasljedniku kancelarke Angele Merkel i smjeru kojim će se zemlja kretati.

Glavna borba vodi se između konzervativnog bloka Angele Merkel, socijaldemokrata i opozicione stranke Zeleni.

Konzervativna koalicija, koju čine Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bori se da izbjegne poraz od Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), prvi od 2002. godine. Te tri stranke sada čine veliku crno-crvenu koaliciju.

Najnovije ankete ukazuju na tijesnu trku demohrišćanskog bloka CDU-CSU i socijaldemokrata, kojima daju blagu prednost, dok su Zeleni na trećem mjestu.

Očekuje se da u Bundestag uđu i partije koje su i do sada imale poslanike, liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP), ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) i Ljevica, koja je na krajnje lijevim pozicijama.

CDU, aktivna u cijeloj zemlji sa izuzetkom Bavarske, i CSU, koja djeluje samo u Bavarskoj, istakle su kao kandidata za kancelara Armina Lašeta, guvernera najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Socijaldemokrate su se odlučile za dosadašnjeg vicekancelara i ministra finansija Olafa Šolca, a kandidatkinja Zelenih je kopredsjednica stranke Analena Berbok.

Rejting Šolca je rastao posljednjih nedjelja, uz pad podrške njegovim rivalima, predsjedniku CDU Lašetu i Analeni Berbok. Šolca su građani proglasili i pobjednikom sve tri televizijske debate kandidata za kancelara.

Ankete pokazuju da nijedna stranka neće dobiti 30 odsto glasova, što bi bio rekordno slab rezultat prvoplasirane partije u Njemačkoj. Pobjednička partija do sada je najmanje glasova dobila 1949. godine, kada je CDU osvojila 31 odsto.

Takav ishod će gotovo izvjesno dovesti do dugih pregovora o novoj vladajućoj koaliciji.

Osvajanje prvog mjesta bio bi veliki podsticaj za socijaldemokrate, koje su dale tri od osam poslijeratnih kancelara, ali su u 12 od posljednjih 16 godina bile slabiji partner u vladama Angele Merkel.

Broj mogućih koalicija je velik. Ukoliko ne bude ponovo formirana velika koalicija CDU-CSU i SPD, što u ovom trenutku obje strane isključuju, analitičari ukazuju da su realne tri opcije.

Prva je takozvana "semafor koalicija" SPD, Zelenih i FDP, kod koje glavnu prepreku predstavlja to što liberali preferiraju ulazak u vlast sa ideološki bližim demohrišćanima.

Savez koji mnogi smatraju najvećom šansom Armina Lašeta da se domogne funkcije kancelara bila bi koalicija CDU-CSU sa Zelenima i liberalima. Za tu "Jamajka koaliciju", prozvanu tako zbog partijskih boja crno-zeleno-žuto, najveća prepreka je jaz između demohrišćana i Zelenih u budžetskoj i finansijskoj politici.

U obzir dolazi i crveno-zeleno-crvena koalicija SPD, Zelenih i Levice, ali su za nju ključna prepreka ozbiljne razlike u pogledu njemačke spoljne politike, pošto se Ljevica zalaže za okončanje svih misija njemačke vojske u inostranstvu i za raspuštanje NATO-a.

Olaf Šolc je u više navrata naglasio da bilo kakvo učešće u vladi čija bi okosnica bile socijaldemokrate, podrazumijeva privrženost NATO-u i vrijednostima EU.

Vodeće stranke iznose različite stavove u pogledu ekonomije i klimatskih promjena.

Dok Lašet insistira da ne treba da bude povećanja poreza u vrijeme oporavka od pandemije koronavirusa, Šolc i Berbok se zalažu za povećanje poreza najbogatijim Njemcima, kao i minimalne zarade.

Kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, konzervativci polažu nade u tehnološka rješenja i tržišni pristup, dok Zeleni žele da znatno povećaju cijene ugljenika i da okončaju upotrebu uglja ranije nego što je planirano. Socijaldemokrate ističu potrebu zaštite radnih mjesta dok najveća evropska ekonomija prelazi na energiju koja je u većoj mjeri zelena, navodi Asošiejted pres.

Merkel, koja je i dalje veoma popularna u Njemačkoj, objavila je 2018. godine da se neće kandidovati za peti kancelarski mandat, usljed čega su današnji izbori prvi u poslijeratnoj Njemačkoj na kojima se aktuelni kancelar ne bori za reizbor.

Odlazeća kancelarka nije samo jedina žena, već je i najmlađa osoba koja je preuzela tu funkciju, pošto je 22. novembra 2005. imala 51 godinu. Ona je 16 godina kancelarka, a duge mandate na čelu vlade imala su još dva nekadašnja lidera CDU, Helmut Kol (1982–1998) i Konrad Adenauer (1949–1963).

Na izborima učestvuje 47 stranaka, što je rekord od ujedinjenja dvije Njemačke 1990. godine, ali šanse za ulazak u parlament ima mali broj njih.

Pravo glasa ima 60,4 od 83 miliona stanovnika Njemačke.

Na prethodne parlamentarne izbore, 2017. godine, izašlo je 76,2 odsto građana Njemačke s pravom glasa. Rekordna izlaznost na izborima bila je 91,1 odsto, 1972. godine, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. Najmanji odziv birača zabilježen je 2009. godine, 70,8 odsto.

Birači mogu da glasaju na biračkom mjestu ili poštom. Udio građana koji glasaju putem pošte u stalnom je porastu i iznosio je 28,6 odsto 2017. godine. Zbog pandemije koronavirusa, sada se očekuje novi rekord.

Odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta u 18.00, biće objavljeni rezultati na osnovu izlaznih anketa, odnosno izjašnjavanja građana za koga su glasali, neposredno po izlasku sa biračkih mjesta.

Nešto kasnije će biti objavljene prve projekcije, a "privremeni rezultati" poslije ponoći ili ujutru. Do objave zvaničnih konačnih rezultata može da prođe i nekoliko sedmica.

Bonus video: