rezultati referenduma pokazali

Građani San Marina izglasali legalizaciju abortusa: Odbačen zakon iz 1865.

Obrađeni glasovi sa svih 37 biračkih mjesta pokazuju da se oko 77 odsto izašlih izjasnilo za legalizaciju abortusa u prvih 12 nedjelja trudnoće

6555 pregleda 0 komentar(a)
ilustracija, Foto: Shutterstock
ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2021. 23:25h

Građani San Marina su ubjedljivom većinom izglasali legalizaciju abortusa, pokazuju potpuni rezultati današnjeg referenduma.

Birači su odbacili zakon iz 1865. godine koji je zabranjivao abortus, čime je San Marino postao još jedna većinski katolička zemlja koja je dozvolila prekid trudnoće pod određenim uslovima.

Obrađeni glasovi sa svih 37 biračkih mjesta pokazuju da se oko 77 odsto izašlih izjasnilo za legalizaciju abortusa u prvih 12 nedjelja trudnoće.

Abortus će biti zakonit i nakon prvih 12 nedjelja ako je život majke ugrožen ili ako postoji rizik po njeno fizičko ili psihičko zdravlje zbog anomalija ploda.

Na referendum je izašlo 41 odsto birača u sićušnoj državi sa 33.000 stanovnika, okruženoj Italijom.

Parlament San Marina je u obavezi da legalizuje abortus na osnovu rezultata referenduma.

Rimokatolička crkva se snažno protivi legalizaciji abortusa, i tvrdi da ljudski život počinje začećem i da od tada mora biti zaštićen do prirodne smrti.

Pristalice legalizacije su tvrdile da im zabrana abortusa donosi prekomjeran finansijski teret i da kažnjava žene koje su ostale u drugom stanju tokom silovanja.

Protivnici su navodili da u San Marinu i maloljetnice mogu besplatno da dobiju kontraceptivna sredstva, uključujući takozvanu pilulu za dan poslije.

Žene iz San Marina koje su željele da prekinu trudnoću uglavnom su išle u Italiju koja je 1978. legalizovala abortus.

San Marino je do sada bio jedna od nekoliko evropskih država u kojima abortus nije legalan.

Među njima su Malta i Andora, dok je Poljska ove godine uvela gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće.