Turska kupuje još ruskih sistema odbrane

”Niko ne može da se miješa u to. Takve odluke donosimo samo mi”.

7843 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednik Tajip Erdogan kazao je juče da Turska i dalje namjerava da kupi drugi kontingent S-400 raketnih odbrambenih sistema od Rusije, što je potez koji bi mogao produbiti jaz sa NATO saveznikom Vašingtonom i izazvati nove američke sankcije.

Vašington tvrdi da sistem S-400 predstavlja prijetnju za njene F-35 borbene avione i NATO sisteme odbrane. Sa druge strane Turska tvrdi da ne može da nabavi sisteme protivvazdušne odbrane od bilo koje NATO saveznice po zadovoljavajućim uslovima.

”Ubuduće, niko neće moći da se miješa u uslove kakve sisteme odbrane nabavljamo, od koje zemlje i na kojem nivou, kazao je Erdogan u intervjuu za američki CBS.

”Niko ne može da se miješa u to. Takve odluke donosimo samo mi”.

SAD su uvele sankcije turskom Direktoratu odbrambene industrije, njegovom šefu Ismailu Demiru i još trojici zvaničnika nakon što je ova zemlja kupila prvi kontingent sistema S-400 u decembru prošle godine.

Nastavljeni su pregovori između Rusije i Turske o isporuci drugog kontingenta, dok je Vašington u više navrata saopštio da bi to sasvim sigurno izazvalo nove sankcije.

Erdogan će sljedeće nedjelje posjetiti Rusiju gdje će se sastati sa predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovorali o nizu tema, uključujući i situaciju na sjeverozapadu Sirije.

Turska je juče poslala pojačanje u posljednju enklavu koja je pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu Sirije dok je Rusija tamo pojačala napade iz vazduha, kazalo je za Rojters nekoliko izvora.

Bonus video: