Makron: Sporazum AUKUS ne utiče na indopacifičku strategiju Francuske

"Francuska sila nezavisno od bilo kakvog ugovora budući da ima milion sunarodnika koji žive u regionu u kojem je raspoređeno više od 8.000 francuskih vojnika"

2451 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Novi bezbjednosni pakt Australije, SAD i Velike Britanije (AUKUS) zbog kojeg je poništen ugovor sa Parizom o kupovini podmornica, "ni na koji način ne utiče na francusku indopacifičku strategiju", izjavio je danas predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Ova strategija je "najavljena početkom 2018. godine u Indiji", rekao je Makron na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

On je dodao da je "Francuska sila nezavisno od bilo kakvog ugovora budući da ima milion sunarodnika koji žive u regionu u kojem je raspoređeno više od 8.000 francuskih vojnika".

Francuski predsjednik je ponovio da Evropljani treba da prestanu da budu naivni kada je riječ o SAD i da moraju da učine da budu poštovani.

Makron i Micotakis su danas u Parizu potpisali ugovor o kupovini tri fregate u sklopu jačanja "strateškog partnerstva" Francuske i Grčke.

Plan Atine o kupovini tri fregate Belara, za nekoliko milijardi eura, svjedoči o povjerenju i dokaz je kvaliteta francuske ponude, naveo je Makron u Jelisejskoj palati posle potpisivanja.

Micotakis je dodao da se ugovor odnosi i na opciju nabavke dodatne fregate, navodeći da ugovor sa Parizom zadovoljava "potrebe grčke mornarice".

Na osnovu pakta AUKUS, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica na dizel.

Bonus video: