EU će izdvojiti 5,4 milijarde eura za pomoć od posljedica Bregzita

Irska, koja je jedina zemlja u EU koja dijeli kopnenu granicu sa Velikom Britanijom, primiće 1,1 milijardu eura za kompenzaciju gubitaka nastalih primjenom od 1. januara trgovinskog sporazuma između Londona i Brisela

2986 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlade 27 zemalja članica Evropske unije (EU) odobrile su danas izdvajanje 5,4 milijarde eura iz hitnih evropskih fondova za pomoć državama članicama koje su najviše pogođene ekonomskim posljedicama Bregzita, počevši od Irske i Francuske.

Irska, koja je jedina zemlja u EU koja dijeli kopnenu granicu sa Velikom Britanijom, primiće 1,1 milijardu eura za kompenzaciju gubitaka nastalih primjenom od 1. januara trgovinskog sporazuma između Londona i Brisela.

Francuska će dobiti 735 miliona eura, od kojih će veliki dio otići u sektor ribarstva, jer je drastično smanjen pristup britanskim teritorijalnim vodama.

Sporazum postignut 24. decembra između Velike Britanije i EU garantuje bescarinsko kretanje za većinu robe, ali novi carinski propisi (procedure registracije i granične kontrole) povlače za sobom značajne troškove za kompanije sa obije strane.

London je uveo sopstvene programe podrške britanskim firmama pogođenim ekonomskim šokom istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Bonus video: