Slovenačka policija suzavcem i vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani

Oko 10.000 demonstranata uzvikivalo je "Sloboda, sloboda" i pokušalo da blokira glavni put sjeverno od Ljubljane, nakon čega je policija intervenisala

13482 pregleda 37 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenačka policija je danas koristila suzavac i vodene topove u Ljubljani protiv hiljada demonstranata protiv oštrih mjera uvedenih radi suzbijanja koronavirusa.

Oko 10.000 demonstranata uzvikivalo je "Sloboda, sloboda" i pokušalo da blokira glavni put sjeverno od Ljubljane, nakon čega je policija intervenisala.

To je druga takva intervencija slovenačke policije protiv demonstranata u ovom mjesecu.

Demonstranti su nosili transparente s natpisom "Stop korona fašizmu" i druge, zahtijevajući jednaka prava za vakcinisane i one koji to nisu.

Ljubljana protest
foto: Reuters

Protest, u čijoj su organizaciji učestvovale uglavnom grupe koje se protive kovid propusnicama, održan je nakon što je u zemlji danas obustavljena imunizacija vakcinom kompanije Džonson i Džonson, usljed smrti 20-godišnjakinje koja ju je primila.

Davanje te vakcine će biti suspendovano dok stručnjaci ne utvrde da li postoji veza između ovonedjeljne smrti djevojke od moždanog udara i vakcine koju je primila dve sedmice ranije.

Ljubljana protest
foto: Reuters

Učesnici današnjeg protesta su održali minut ćutanja za preminulu djevojku, navodeći da je vakcinisanjem željela "da kupi slobodu".

Slovenija je preporučila vakcinu kompanije Džonson i Džonson svima iznad 18 godina, dok je neke zemlje daju samo starijim osobama. Tu vakcinu je primilo 120.000 građana Slovenije.

Bonus video: