Sarkozi proglašen krivim za nezakonito finasiranje kampanje

Sarkozi je optužen da je potrošio gotovo duplo veći iznos od zakonskog maksimuma od 22,5 miliona eura

3229 pregleda 0 komentar(a)
Sarkozi nije bio na sudu povodom objave presude, Foto: Reuters
Sarkozi nije bio na sudu povodom objave presude, Foto: Reuters

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi proglašen je danas krivim za nezakonito finansiranje kampanje u svojoj neuspjeloj kandidaturi za ponovni izbor 2012. godine.

Optužen je da je potrošio gotovo duplo veći iznos od zakonskog maksimuma od 22,5 miliona eura na kandidaturu za ponovni izbor koju je izgubio od socijaliste Fransoe Olanda.

Sarkozi, francuski predsjednik od 2007. do 2012, negirao je krivicu i ima mogućnost žalbe na odluku. On nije prisustvovao objavi presude na pariskom sudu, prenosi portal Kliks.

Tužioci su tražili šestomjesečnu zatvorsku kaznu, kao i uslovnu kaznu od šest mjeseci i novčanu kaznu od 3.750 eura.

Presuda u četvrtak dolazi nakon što je Sarkozi (66) 1. marta proglašen krivim za korupciju i trgovinu uticajem u drugom slučaju. Osuđen je na godinu dana zatvora i dvije godine uslovno u tom slučaju, ali je slobodan do okončanja žalbenog postupka.

U slučaju finansiranja kampanje, tužioci su zaključili da je Sarkozi znao sedmicama prije izbora 2012. da se njegovi troškovi - koji su strogo ograničeni francuskim zakonom - približavaju zakonskom maksimumu. Optužili su ga da je zanemario dvije bilješke svojih računovođa koje upozoravaju na to.

Tužioci su tvrdili da je Sarkozi "jedina osoba odgovorna za finansiranje njegove kampanje" te da je odlučio prekoračiti granicu organizovanjem mnogih skupova.

Bonus video: