EU zabrinuta za slobodu medija u Sloveniji

Premijer Janez Janša insistira da je većina slovenačkih medija suviše kritična prema njemu, ali je u julu rekao da će pitanje finansiranja biti riješeno ove jeseni

10409 pregleda 0 komentar(a)
Janša optužuje slovenačke medije da se previše kritički odnose prema njegovoj vladi, Foto: Rojters
Janša optužuje slovenačke medije da se previše kritički odnose prema njegovoj vladi, Foto: Rojters

Evropska unija izrazila je juče zabrinutost za slobodu medija u Sloveniji nakon što je direktor slovenačke novinske agencije STA podnio ostavku jer nije htio da potpiše novi ugovor o finansiranju agencije koji je ponudila vlada.

Direktor STA Bojan Veselinović podnio je ostavku rekavši da bi novi ugovor nanio štetu agenciji.

”Nikada neću učestvovati u gaženju novinarske autonomije”, naveo je on u saopštenju. Kazao je da bi prihvatanje predloga o finansiranju “nasilno promijenilo uspješni model poslovanja STA, smanjilo marketinšku aktivnost a time i broj zaposlenih”. Na kraju, opcija podnošenja ostavke je “najmanje loša od svih loših rješenja”, zaključio je.

Slovenački premijer Janez Janša insistira da je većina slovenačkih medija suviše kritična prema njemu, ali je u julu rekao da će pitanje finansiranja biti riješeno ove jeseni.

Prema Evropskoj komisiji, Vlada ove godine nije uplatila ništa agenciji.

”Žao nam je i sa zabrinutošću pratimo najnovije pogoršanje situacije”, rekao je novinarima portparol Evropske komisije Kristijan Vigand. Pozvao je slovenačke vlasti, da “preduzmu odlučne mjere kako bi zaustavile i preokrenule trenutne trendove”.

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova je prošle nedjelje pozvala slovenačke vlasti da što prije riješe pitanje finansiranja STA, kojoj Janšina vlada od početka godine blokira isplatu sredstava za njen rad. Ona je uputila pismo slovenačkom ministru kulture u kojem je navela da je nedavno i slovenački Vrhovni sud potvrdio da je vlada dužna da isplaćuje sredstva za rad javne agencije.

Ranije ove godine Udruženje slovenačkih novinara (DNS) pokrenulo je humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava za opstanak STA, koju je podržala i Evropska federacija novinara. “Tada smo kazali da je situacija ozbiljna, danas možemo reći da je alarmantna”, kazao je Lesjak Tušek, predsjednik DNS.

Bonus video: